top of page
cincsor - 1.jpeg

"Penicilin cures, but wine makes people happy!"

Alexander Fleming

Penicilin cures, but wine makes people happy.
Alexander Fleming
Penicilin cures, but wine makes people happy.
Alexander Fleming
Photos - 1 of 3.jpeg

"My favourite flavour of cake is more."

Unknown foodie

My favourite flavour of cake is more.
Unknown Instagram foodie
istanbul_oct_2018 - 13 (3).jpeg

"There are only three things women need in life: food, water and compliments."

There are only three things women need in life: food, water and compliments.
Chris Rock

Chris Rock

Lifestyle. Food. Travel.

Bună, sunt Doinush și îmi place să mănânc bine! Ok, ok... dar a mânca bine poate totuși să însemne lucruri diferite pentru persoane diferite. Nu cred că exagerez când spun că din păcate să mănânci bine în secolul 21 a ajuns mai mult o preocupare vizuală. Îmi place să mănânc în oraș, îmi plac și pozele frumoase și îmi place și socializarea pe Instagram. Dar pe lângă toate acestea mă interesează și de unde ne vine mâncarea.Vă propun o mică provocare de foodie knowledge: știați de exemplu că numai în Germania există peste o sută de categorii diferite de label BIO? Sau că parmezanul, uleiul de măsline și mierea sunt printre cele mai contrafăcute alimente la nivel mondial? Sau că în procesul de spălare a creveților se folosește un amestec de chimicale ca să rămână roz? Că somonul de crescătorie nu devine roz decât dacă este hrănit cu suplimente alimentare de pigmentare? Că cel mai mare producător și exportator de usturoi la nivel global este China? Că mărimea unui hamburger a crescut cu 23% în ultimii douăzeci de ani? Că 1 kg de vanilie valorează mai mult decât 1 kg de argint?

Aceste informații sunt în general cunoscute  în cercurile de hardcore-foodies, dar mult prea puțin cunoscute de noi, pofticioșii. Din acest motiv, pe lângă rețete, încerc să integrez și ultimele noutăți în materie de producție si procesare a alimentelor. Deoarece consider că o mancare bună presupune în primul rând folosirea ingredientelor de calitate.

#knowyourfood

Despre mine

Am crescut cu mâncare proaspăt gătită în casă, din ingrediente locale, de sezon și de cele mai multe ori provenind chiar din gospodăria bunicilor. Acest stil de viață mi-a influențat cel mai mult deciziile culinare și încerc să îl duc mai departe, atât cât permite secolul 21.

În cazul meu însă, interesul pentru  mâncare și pentru un stil de viață mai sănătos a venit destul de târziu. Cam pe la 27-28 de ani. Lucram în Germania pentru o multi-națională unde la momentul respectiv, nu mă simțeam deloc la locul meu. Mă simțeam frustrată pe plan profesional, dar semnasem un contract. Așa că am învățat să echilibrez situația cu multe hobby-uri și activități în timpul liber care să îmi ofere satisfacție.

 

Retrospectiv pot să zic că gătitul a fost ca o formă de terapie. Este un sentiment foarte plăcut să investești timp și energie în ceva, iar la scurt timp să și vezi rezultatul final (evident că poți să fii mândru și de un excel, dar nivelul de excitement e totuși diferit). Pasiunea pentru gătit s-a dezvoltat încet, la început cu un brunch ușor pentru prieteni duminica. După care am încercat rețete din ce în ce mai complexe.

 

Singura problema era întotdeauna gustul... Cum fructele și legumele din străinătate nu mi se părea niciodată că ating gustul pe care îl țineam minte de la mama. Și uite așa, am ajuns să conștientizez din ce în ce mai mult cât de importante sunt ingredientele de calitate atunci când faci o mâncare. Și să apreciez mult mai mult alimentele și produsele românești. Cel mai bun cheesecake mi-a ieșit dintr-o brânză dulce românească, foarte cremoasă, proaspătă și neprocesată. Crema de zahăr ars dezvoltă o textură mult mai bună cu lapte de vacă gras, nepasteurizat. De diferența dintre ouăle de țară vs ouăle de la supermarket nici nu mai vorbesc...  Iar lista ar putea continua. 

 

De aceea, în rețetele mele încerc întotdeauna să folosesc ingrediente locale, cât mai proaspete, mai neprocesate (atât cât permite secolul 21...).  Dar aceasta sunt eu, aceasta este filozofia mea culinară. Din fericire în secolul 21 se găsesc alternative pentru toate gusturile ;)

 

"When you have good ingredients, you don't have to worry about cooking. They do the work for you."

Lucia - 85, Italian Pasta Granny

© Copyright
bottom of page