top of page

Chifle

Chifle pufoase, pentru porții mai mici de pâine. Se pretează bine pentru familiile ceva mai mici sau cei care locuiesc singuri. Faceți o dată mai multe, le puneți la congelator și scoateți 1-2 pe zi atunci când aveți nevoie. Așa poate aruncăm mai puțină pâine uscată la gunoi.

 

INGREDIENTE

- 500g de făină

- 35g de drojdie proaspătă

- 2 lingurițe de sare

- 300 ml de apă rece

- 2 linguri de ulei


 

PREPARARE


1) Se cerne făina într-un vas și se amestecă cu sarea, uleiul, apa și drojdia sfărâmată. Frământăm ori cu mâna, ori la robot până când aluatul nu se mai lipește de marginea vasului.

2) Transferăm aluatul într-un bol pentru dospire, îl acoperim cu o cârpă de bumbac și îl lăsăm să crească aprox 35-40 de minute.


3) După ce a dospit aluatul, îl transferăm pe planșa de gătit (presărată cu un pic de făină). Îl mai frământăm cu mâna și îl divizăm în 10 bucăți aproximativ egale. Ori îl rulăm ca pe un salam și îl tăiem în 10 bucăți aprox egale. Ori îi dăm o formă rotundă și îl tăiem ca pe felii de pizza... rezultatul este același. 10 bucăți aproximativ egale.


4) Luăm fiecare bucățică în parte, o mai frământăm un pic și îi dăm o formă rotundă. Adică rotim bucățica de aluat în sensul acelor de ceasornic în palmă, pliem marginile de jur-împrejur până la mijlocul aluatului, până obținem o biluță bine proporționată. Acoperim biluțele de aluat cu o cârpă și le mai lăsăm la odihnă încă 15 minute.


5) După ce au stat un pic, iar le luăm la mână și le mai frământăm o dată, efectuând din nou rotunjirea. 6) Transferăm chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de pergament, lăsând destulă distanță între ele deoarece vor mai crește. Iar le acoperim, iar le lăsăm la dospit pentru aprox 30 de minute. Ele se vor dubla în volum.


7) Încălzim cuptorul la 200 de grade, iar pe nivelul de jos pregătim un vas pentru apă (metalic, de iena, o formă de chec ...orice rezista la cuptor). Chiflele crescute se pulverizează cu apă caldă și se încrestează în X în vârf sau cu o tăietură lungă pe laterală. Încercați ambele variante ca să descoperiți cum vă plac mai mult ;)


8) Turnăm aprox 100 ml de apă în vasul din cuptor și dăm și chiflele la copt pentru aproximativ 20 de minute (sau până capătă o culoare aurie).


9) Se scoate vasul cu apă, se stinge cuptorul iar ușa cuptorului se lasă ușor între-deschisă. Mai lăsăm chiflele încă 5 minute după care le scoatem, le așezăm la răcit pe un grilaj (ca să nu transpire nici pe fund) . Le pulverizăm cu apă rece. Așa vor căpăta o culoare și un luciu mai frumos.


Știu că pofta e mare acum, iar mirosul de pâine proaspătă este irezistibil.... dar trebuie lăsate un pic să se răcească înainte să le gustați :)


Rețeta inspirată din cartea "Fii bucătar la tine acasă".

 

Notă - poate vi se par prea mulți pașii pentru dospire. Vă înțeleg, dar sunt necesari ca să se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Deasemenea, trebuie să știți că a face pâine în casă este o mică artă în sine. O artă cu multe secrete și detalii. Și nici măcar nu lucrăm cu maia. Așa că fiți răbdători și urmați toți pașii.

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page