top of page

Chec

Știați că denumirea de chec vine din engleză (=>cake). O rețetă foarte populară, nu numai la noi dar și în afară. Just google marble cake ;) Sunt convinsă că aproape fiecare familie are propria ei versiune de chec, eu vă las mai jos pe cea moștenită de la mama.


Cu siguranță veți remarca rapid că vom folosi ulei de floarea soarelui și nu unt topit. Folosirea uleiului nu face o prăjitură mai inferioară. Folosim ulei și nu unt, deoarece grație uleiului vom avea o textură mai pufoasă, mai aerată. Vă explic și de ce. Uleiul este o grăsime 100%. În unt însă se găsește și apă. Mai mult sau mai puțină, în funcție de calitatea acestuia (60 sau 80% grăsime). Atunci când apa din unt va intra în contact cu făină, va dezvolta și rețeaua de gluten. Rezultând într-o textură ceva mai greoaie, uneori chiar mai sfărâmicioasă. De aceea folosim ulei. Se comportă altfel atunci când intră în contact cu făina. Dar și cu cacao.


Deasemenea vreau să vă atrag atenția că nu se merită să folosiți ulei de măsline extra-virgin presat la rece în acest caz. Ulei de măsline ≠ ulei de măsline. Putem înlocui uleiul de floarea soarelui cu ulei de măsline, dar nu cu unul presat la rece. În mod special dacă mai e și proaspăt presat. Uleiul de măsline extra-virgin presat la rece este foarte sănătos, dar doar atunci când nu este expus unei surse de căldură. El este gândit pentru salate sau pentru consumul raw. Nu pentru cuptor sau prăjeli. Uleiul de măsline presat la rece mai are și un gust foarte tipic. Cei care au încercat vreodată să facă maioneză cu ulei de măsline, știu deja ceea ce vreau să zic :) Uleiul de floarea soarelui are un gust mai puțin pregnant și nu se va simți deloc atunci când vom tăia checul. Vă garantez.

 

INGREDIENTE PT 2 FORME DE CHEC

(sau o formă mare. De ce? Pentru că un singur chec nu este niciodată îndeajuns :) )

- 180g de făină

- 300g de zahăr

- 6 ouă

- 100ml de ulei

- 2-3 linguri de cacao

- 80g de sâmburi de nucă


 

PREPARARE


1) Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Se cerne făina, se ung formele cu unt și se tapetează cu făină. Dacă veți folosi o formă de silicon cu un model mai complex, vă recomand să o ungeți și pe aceasta cu unt topit ca să nu se rupă colțurile mai delicate atunci când veți scoate checul din formă. Trust me, been there done that. Ar fi păcat de atâta munca.

2) Topim zăhărul cu 5-6 linguri de apă într-un ibric până când ajungem la o textură de sirop mai închegat. Lăsăm la răcit.


3) Separăm gălbenușurile de albușuri. Bătem albușurile bine bine cu un mixer sau la robot. Adăugăm și siropul, treptat, în firicel și NU tot deodată. Urmează gălbenușurile, unul câte unul.


4) Adăugăm și uleiul, tot treptat, tot firicel. Ca la maioneză.


5) La urmă adăugăm făina, tot treptat. Lingură cu lingură. Nu mai amestecăm cu mixerul, ci cu o spatulă de sus în jos. Această rețetă nu conține praf de copt sau amidon, crește doar din ¨pufoșenia¨ albușurilor bătute. Așa că nu vrem să pierdem bulele de aer amestând cu mult prea multă putere. 6) Adăugam 3/4 din aluat în forme. Restul 1/4 din aluat îl amestecăm cu cacao cernută bine. Atenție, cacao are tendința de a face cocoloașe în cutie sau borcan dacă stă neatins mult timp. Veți dori să spargeți aceste cocoloașe solide. Nu ar fi rău nici să cerneți cacao înainte (poate aveți o sită mai mică sau o solniță de ceai prin casă).


7) Transferăm aluatul cu cacao în forme și cu o lingură amestecăm de sus în jos pentru a combina un pic culorile.


8) Decorăm cu nuci tocate mai mărunt sau sfărâmate cu un sucitor.


9) Dăm la cuptor la 180 de grade (cuptor electric) pentru aprox 35-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea ca să fim sigur că s-a copt și pe interior. Dacă cumva e deja prea copt la exterior, dar nu și interior... acoperim cu o folie de aluminiu pentru încă 10 minute și reducem la 150 de grade.

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page