top of page

Baba Ganoush

Știu că arăt suspect de asemănător cu un humus... dar nu este. Mai degrabă e un văr îndepărtat, din Orientul Mijlociu a salatei noastre de vinete. Personal îmi place salata de vinete de nu mai pot. În mod special când e proaspătă. Cu niște roșii de sezon și telemea. And life is good ;)


Pe timpul iernii însă nu îmi e întotdeauna poftă de salată de vinete. Probabil și pentru că eu consum roșii doar atunci când sunt cu adevărat de sezon (iulie, august, septembrie). Așa că această salată mă ajută să consum vinete coapte și pe timp de iarnă. E foarte rapid de făcut (se dă totul la blender), delicioasă și cu o aromă mai exotică decât salata de vinete tradițional românească.

 

INGREDIENTE

- aprox 300g de vinete coapte

- 2 lingurițe de sos tahini

- 3-4 linguri ulei de măsline

- sucul de la 1 lămâie

- mult usturoi

- sare & piper

- optional: 1 lingură de iaurt grecesc, 1 lingură de maioneză, chimion măcinat, sumac, pătrunjel proaspăt, muguri de pin, semințe de rodii


 

PREPARARE

1) Se decongelează vinetele. În mod ideal ar trebui să fie la temperatura camerei atunci când le preparăm. Dacă nu aveți vinete deja coapte, atunci va trebui să începeți cu acest pas.


2) Se dă totul la blender. Gustați și ajustați ingredientele după cum vă place vouă (unora le place mai acru, altii vor un gust mai intens de tahini...).


3) Rețeta tradițională este vegană/de post. Dacă vreți, puteți adăuga 1 lingură de iaurt grecesc. Textura va fi mai cremoasă și salata va fi mai deschisă la culoare (eu am folosit). Pentru o variantă mai decadentă, puteți adăuga chiar 1 lingură de maioneză de casă.


3) Decorați cu muguri de pin căliți într-o tigaie (fără ulei), sâmburi de rodii și pătrunjel. Foarte bine se combină și cu niște sumac sau chimion măcinat. Sau renunțăm complet la mirodenii exotice.


4) În mod ideal, salata ar trebui să stea cel puțin 30 de minute înainte de servire. Durează un pic până când se combină aromele. Veți vedea că a doua zi vi se va părea poate și mai bun (asta dacă mai rămâne ceva până a doua zi ;))

 

NOTĂ


- Cum coacem vinetele?


a) Le spălăm bine bine, le ștergem și le așezăm pe o tigaie de fontă (în mod ideal). Noi avem de exemplu niște tablă tăiată special pentru ochiul de aragaz, fix pentru vinete și ardei copți (de la un târg țărănesc). Le întoarceți din când în când, până se rumenească bine pe fiecare parte (coaja se va înnegri). Vânăta trebuie să fie coaptă și pe interior. În funcție de mărime, s-ar putea să dureze chiar și 30 de minute. După care decojim și așezăm vinetele pe o farfurie sau un tocător la scurs. Punem un pahar sau o cutie sub tocător la un unghi de aprox 45 de grade. Vinetele lasă multă apă și chiar dacă ia mai mult timp, vă recomand să le scurgeți. O salată de vinete sau baba ganush cu multă apă chiar nu e bun...

b) Încălzim cuptorul la 180 de grade. Tăiem vinetele pe jumătate și le așezăm cu latura tăiată în jos pe tavă, pe hârtie de copt. Le lăsăm la copt aprox 20-30 de minute. După care scoatem mijlocul cu o linguriță. Va exista o difernență de gust între vinete coapte la cuptor sau pe plită, pe aragaz. Fiecare face cum îi place sau cum îi este mai ușor.


- Chiar recomand vinete românești, de sezon. Cele care se găsesc la supermarket pe timpul iernii sunt mult mai tari, au altă textură. Toți cei care au trăit în străinătate la un moment dar și au vrut să facă salată de vinete din dor de casă... vor înțelege. Aceste două preparate (salata de vinete și baba ganoush) chiar nu e iese la fel cu vinetele de solar. Noi pregătim mai multe pachete de vinete coapte pe timpul verii și le ținem la congelator. Atunci când pofta e mare, se rezolvă rapid. Scoate de la congelator și gata.


- Nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page