top of page

Bali Pancakes

Sau dadar gulung, faimoasele clătite indoneziene verzi. Sunt verzi grație unei mirodenii numite pandan. Pe care eu nu o am, așa că ale mele nu au iesit verzi 😞 Pandanul este însă foarte similar la gust cu vanilia, așa că am compensat cu mult extract de vanilie. Nu am vrut să folosesc nici colorant artificial și nici spanac ca să le fac verzi acasă. Dar voi puteți încerca. Am auzit că se găsește pandan congelat în anumite Asia markets, dar la cât de des fac eu aceste clătite... nu mi s-a părut necesar să mai investesc și în pandan.


Cei care mă urmăresc pe Instragram poate că au remarcat că am menționat de câteva ori că îmi prea plac clătitele și in general nici un fel de aluat prăjit. Nu genul de acela de "nu-mi place" în sensul că refuz să mănânc. Asta biensur que non. Numai că nu le-aș comanda la restaurant și nici nu mi le-aș face singură. E altă poveste dacă le face altcineva.


Ei, aceaste clătite indoneziene mi-au plăcut așa de mult încât le-am servit la fiecare mic dejun în timpul sejurului nostru din Bali. Le-am combinat cu o cremă de lapte de cocos proaspătă pe care nu am aflat cum o fac.... dar a fost genială. Încă mai visez la ea. Dar în absență de cremă proaspătă de cocos... mă mulțumesc și cu aceste clătite mega rapide și ușoare. Mie de fapt nu prea mi-a plăcut Bali. Haotic, murdar, stai ore în trafic pe o insulă așa de mică, turism în masă la greu... Mi s-a părut o insulă care și-a pierdut mult din identitate din cauze turismului în masă. Dar mai multe despre impresia mea despre Bali puteți citi aici. Mi-ar fi plăcut să pot descoperi mai mult din bucătăria acestei insule... dar măcar micul dejun și aceste clătite au fost bune.

 

INGREDIENTE PT 6-8 CLĂTITE

- 200g de făină

- 300ml de lapte (eu am folosit lapte normal nepasteurizat, dar fiert. Puteți folosi și lapte vegetal, de ex. de cocos sau de migdale)

- 2 ouă

- vârf de sare

- 1 linguriță de scorțișoară măcinată

- 2-3 linguri de zahăr brun

- 1 linguriță extract de vanilie

- 2-3 banane


 

PREPARARE


1. In a bowl mix flour with baking powder and salt. Blend milk together with the egg yolk and then combine with the dry ingredients.

2. Whip the egg white until firm peak will form and delicately combine it into the mixture.

3. Slice bananito lenghtwise, or if you use regular banana crosswise.

4. Heat up a non-stick pan and add a tablespoon of coconut oil (or alternatively butter); place some banana slices and cover with the batter to form a circle.

5. Cook for about a minute per side and continue cooking until you finish the ingredients.

6. Serve with a small bowl of fluid honey or maple syrup.



1) În mod ideal, toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei. Cernem făina într-un castron. Adăugăm un vârf de sare, scorțișoara și zahărul brun.


2) Separăm albușurile de gălbenușuri. Batem gălbenușurile cu un tel, după care adăugam și laptele și extractul de vanilie.


3) Adăugăm încetul cu încetul amestecul lichid la făină, amestecând cu un tel.


4) Batem albușurile bine bine. Le adăugăm cu o spatulă la aluat, amestecând de sus în jos. Clătitele nu au alt factor de creștere, așa că este important să nu pierdem bulele de aer din albușurile bătute. Bulele vor ajuta clătitele să fie pufoase. And we don’t want to loose the bubbles, right?


5) Încingem tava, ungem cu puțin ulei (cu o cârpă mică sau niște hârtie de bucăterie). Cum majoritatea tigăilor sunt anti-aderente în ziua de azi, chiar puteți să vă zgârciți la ulei în acest caz ;)


6) Pregătim bananele. Dacă folosim baby bananas, le tăiem pe de-a lungul. Dacă folosim banane normale, le tăiem rondele.


7) Turnăm cam jumătate de polonic de aluat (poate aveți un polonic mic - pe mine mă ajută mult la această rețetă) după care așezăm feliile de banană în mijloc. Recomand să formați mai degrabă clătite mai mici cu maxim 2 rondele de banană. Dacă adăugați mai multe rondele, riscați să nu țină aluatul greutatea bananelor. Dacă folosiți baby bananas, adăugați bucățiile de banane cu partea tăiată în jos.


8) Când încep să se observe mai multe bule de aer iar clătita începe să se usuce un pic... întoarcem pe partea cealaltă. Durează aprox 2 minute pe fiecare parte.


În Bali, aceste clătite se servesc cu fulgi de cocos căliți în zahăr de palmier. În bucătăria mea din București nu am zahăr de palmier lichid... am încercat să călesc fulgii de cocos (varianta fără zahar) în zahăr brun. Au ieșit ceva bun. Dar extraordinar de dulce. Vă zic, poate vă tentează și pe voi. Mie nu mi-a plăcut. M-am mulțumit cu bali pancakes și fără cocos în zahăr.

 

NOTĂ


- Eu pregătesc deobicei 1 farfurie întinsă + 1 castron mai mare. Când se face o clătită o așez în farfurie și o acopăr cu castronul ca să rămână caldă până când sunt toate gata pentru a fi servite.


- Prima clătită nu iese niciodată ca lumea :D


- Personal recomand să pregătiți o cantitate de clătite pe care să o consumați atunci, pe loc. Fără a lăsa pe a doua zi. Sincer acum... cui îi plac clătitele reci. Le mănânci de nevoie, dar nu mai au nici un haz.


- Puteți sări peste pasul de a separa albușurile de gălbenușuri. În acest caz amestecați ouăle cu laptele. Iar la făină adăugați 1/2 de praf de copt sau 1/4 linguriță de amidon. Ca să crească pufos. Dar așa cum le-am făcut eu ies pufoase în mod natural, fără ajutor din partea unor substanțe sintetice. Dacă amidonul ajută un aliment să crească, atunci puteți fi sigur că acest proces se va continua și în stomacul vostru. Sunt multe persoane care sunt mai sensibile la amidon. Plus că în ziua de azi se găsește amidon în aproape orice: de la mici, carne de burger, la zahăr pudră, creme, aluaturi congelate și și și. Atunci când pot, prefer să îl evit. Iar în acest caz, bătutul albușurilor chiar nu mi se pare așa de greu. Dacă tot m-am apucat de clătite.


- Am încercat toate timpurile de banane pt această rețetă: cel mai bine merg baby-bananas tăiate pe lungime. Și la gust, dar și din punct de vedere estetic. Sunt și mai dulci, intră și mai multă banană pe bucata de clătită și țin aluatul mai bine.


- Puteți folosi și lapte vegetal, fiecare cu gusturile lui. Vă zic însă de pe acum că dacă veți vrea să folosiți lapte de cocos pentru un gust mai exotic... acest lucru nu se va simți la gust. Poate doar foarte, foarte discret.

 
 
frunze și extract de pandan
 


IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page