Banane Flambate
Ce putem să facem cu bananele răscoapte cred că știe deja toată lumea (hint: banana bread ;) ) . Dar ce facem dacă avem banane mai crude și nu avem răbdare să așteptăm? În acest caz cu siguranță vă va veni în ajutor această rețetă de banane flambate. Este o rețetă exotică, de origine creolă. Un desert ușor și rapid, care se poate combina bine cu o cupă de înghețată de vanilie. În loc de banane, puteți folosi și ananas.

INGREDIENTE
- 2-3 banane mai necoapte
- aprox 50g de unt
- 2-3 linguri de zahăr brun
- sucul de 2 portocale și jumătate de lămăie
(alternativ merg și mandarine, I tried)
- 1/2 linguriță de nucșoară măcinată
- 1 linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de extract de vanilie
- aprox 30-50 ml de rom, cognac sau whisky Se poate servi cu o cupă de înghețată de vanilie.
PREPARARE
1) Se curăță bananele mai necoapte și se taie pe de-a lungul.
2) Într-o tigaie topim untul (la flacără mică) și adăugăm bananele împreună cu 2-3 linguri de zahăr brun.
3)Adăugăm și sucul de portocale și lămâie + 1/2 linguriță de nucșoară + 1 linguriță de scorțișoară măcinată. 4) Pregătim un chibrit și adăugam 2 linguri de cognac sau rom sau whisky și flambăm (adică dăm foc repede repede înainte să se evapore alcoolul).
5) Luăm de pe foc și mai adăugăm o linguriță de extract de vanilie.
6) Opțional putem lua doar bananele de pe foc iar crema o mai lăsăm la foc mic în tigaie, amestecând încontinuu ca să nu se prindă până se mai evaporă apa iar crema devine mai legată. Depinde dacă vă place o cremă mai lichidă sau mai legată...
7) Servim imediat cu o cupă de înghețată de vanilie.
Notă
- Marii chefi preferă cognacul pentru flambare, rețeta originală este însă cu rom. Fiind o rețetă de origine creolă de pe o insulă exotică, mai la îndemâna băștinașilor era romul.
- Nu e grav dacă nu aveți la îndemână mirdoniile menționate în rețetă. Rețeta va fi la fel deliciosă. Mirodeniile îi vor da însă o aromă mai exotică.
- Puteți folosi și zahar alb în loc de brun. Zahărul brun însă va oferi o notă de caramel ceva mai interesantă. Rețeta originală este cu zahăr brun sau zahăr lichid (dar ultimul nu este chiar la îndemâna oricui).