top of page

Banane Flambate

Ce putem să facem cu bananele răscoapte cred că știe deja toată lumea (hint: banana bread ;) ) . Dar ce facem dacă avem banane mai crude și nu avem răbdare să așteptăm? În acest caz cu siguranță vă va veni în ajutor această rețetă de banane flambate. Este o rețetă exotică, de origine creolă. Un desert ușor și rapid, care se poate combina bine cu o cupă de înghețată de vanilie. În loc de banane, puteți folosi și ananas.

 

INGREDIENTE

- 2-3 banane mai necoapte

- aprox 50g de unt

- 2-3 linguri de zahăr brun

- sucul de 2 portocale și jumătate de lămăie

(alternativ merg și mandarine, I tried)

- 1/2 linguriță de nucșoară măcinată

- 1 linguriță de scorțișoară măcinată

- 1 linguriță de extract de vanilie

- aprox 30-50 ml de rom, cognac sau whisky Se poate servi cu o cupă de înghețată de vanilie.

 

PREPARARE

1) Se curăță bananele mai necoapte și se taie pe de-a lungul.

2) Într-o tigaie topim untul (la flacără mică) și adăugăm bananele împreună cu 2-3 linguri de zahăr brun.


3)Adăugăm și sucul de portocale și lămâie + 1/2 linguriță de nucșoară + 1 linguriță de scorțișoară măcinată. 4) Pregătim un chibrit și adăugam 2 linguri de cognac sau rom sau whisky și flambăm (adică dăm foc repede repede înainte să se evapore alcoolul).


5) Luăm de pe foc și mai adăugăm o linguriță de extract de vanilie.

6) Opțional putem lua doar bananele de pe foc iar crema o mai lăsăm la foc mic în tigaie, amestecând încontinuu ca să nu se prindă până se mai evaporă apa iar crema devine mai legată. Depinde dacă vă place o cremă mai lichidă sau mai legată...

7) Servim imediat cu o cupă de înghețată de vanilie.

 

Notă

- Marii chefi preferă cognacul pentru flambare, rețeta originală este însă cu rom. Fiind o rețetă de origine creolă de pe o insulă exotică, mai la îndemâna băștinașilor era romul.


- Nu e grav dacă nu aveți la îndemână mirdoniile menționate în rețetă. Rețeta va fi la fel deliciosă. Mirodeniile îi vor da însă o aromă mai exotică.


- Puteți folosi și zahar alb în loc de brun. Zahărul brun însă va oferi o notă de caramel ceva mai interesantă. Rețeta originală este cu zahăr brun sau zahăr lichid (dar ultimul nu este chiar la îndemâna oricui).

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page