Blood Orange Upside-Down Cake
Adică prăjitură întoarsă cu portocale roșii. Cu siguranță cea mai UȘOARĂ și cea mai ESTETICĂ prăjitură de pe blog :) Sincer, mai ușor de atât în termeni de baking nu cred că se poate. Efectiv amesteci toate ingredientele împreună și torni aluatul peste feliile de portocale. Asta e tot.
Sper să vă placă și vouă la fel de mult!

INGREDIENTE
- 3-4 portocale roșii (soiul blood orange)
- 200g de făină de migdale
- 50g de mălai
- 50g de făină
- 180g de zahăr
- 200ml de ulei de floarea soarelui (sau 240ml de ulei de măsline extra-virgin)
- 3 ouă
- 1 praf de copt
- 1 vârf de sare
PREPARARE
🍊Curățăm portocalele de coajă și le tăiem felii. Le așezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de pergament
🍊Între-un vas amestecăm făina de migdale, mălaiul, făina de grâu, ouăle, praful de copt, vârful de sare, zahărul și uleiul. Amestecăm la robot cu paleta pentru creme. Cu siguranță merge și cu un mixer. Aluatul va părea lichid, dar fiți fără grijă. Nu va fi uleios la sfârșit, ci va fi chiar foarte pufos.
🍊Turnăm aluatul peste portocale și o dăm la cuptor pt aproximativ 25 de min la 180 de grade (cuptor electric).
🍊După ce scoatem prăjitura de la cuptor, o lăsăm la răcit după care o acoperim cu un tocător (sau platoul pe care vrem să o servim) și întoarcem cu susul în jos. Adică platoul vine acum jos și forma de prăjitură e întoarsă invers. Batem cu palma pe fundul tăvii, ridicăm forma încet și decojim hârtia de pergament de pe prăjitură.
NOTĂ

- Puteți folosi și portocalele direct cu coajă, dar citiți cu atenție eticheta. Majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.
- Tava mea are aprox 28x20cm, cu siguranță ar merge și o formă rotundă cu diametru 24.
- Rețeta originală descoperită pe un blog englez menționează un timp de coacere de 45 de min la 190grade. Tind să cred că este vorba de un cuptor pe gaze. Eu am folosit un cuptor electric și a fost gata după 25-30 de minute la 180 de grade. În caz de dubiu, urmăriți prăjitura cu atenție după ce au trecut 20 de minute și faceți testul cu scobitoarea.
- Deasemenea, rețeta originală este cu 225g de ulei de măsline extra-virgin (adică aprox 240ml). Eu am înlocuit ulei de măsline cu uleiul de floarea soarelui din mai multe motive (le voi explica mai jos) și nu a ieșit un aluat uleios, ci a fost chiar foarte pufos. Deasemenea, uleiul de floarea soarelui nu se simte nici ca gust nici ca miros la coacere. - Bunica mea ne-a lăsat o rețetă de chec cu ulei de floarea soarelui și este absolut delicioasă. Pe vremea ei nu se găsea ulei de măsline pe la noi în țară la tot pasul (pe lângă faptul că nu era pentru toate buzunarele) și tot îi ieșeau prăjiturile. De aceea eu nu am avut absolut nici un dubiu atunci când am folosit uleiului de floarea soarelui această rețetă.
- În momentul când am făcut prăjitura, aveam în casă doar ulei de măsline extra-virgin presat la rece care se pretează pentru salate și chestii raw. Dar care s-ar fi pierdut într-o prăjitură (uleiul presat la rece este și mai scump).
- Ceea ce mă aduce la ultimul punct: 240ml de ulei de măsline înseamnă deja jumătate de sticlă (evident că în funcție de cantitatea sticlei...). Uleiul de floarea soarelui poate fi o alternativă mai economă și mai accesibilă. Dar nu neg că cel de măsline se combină mai bine cu aroma citricelor. - Voi evident că faceți așa cum considerați voi de cuviință ;) Puteți folosi ulei de măsline extra-virgin (nu cel presat la rece). Sau îl puteți înlocui cu ulei de rapiță. - Puteți înlocui migdalele măcinate cu nuci măcinate. - Atenție însă dacă înlocuiți făina de grâu cu una de floarea soarelui sau din semințe de in etc. Reacționează altfel atunci când intră în contact cu praful de copt și s-ar putea să vă treziți cu un aluat foarte maro, verde sau chiar mov :)