Britta-kakku. Sau tort finlandez
Nuu, nu vorbesc despre 💩💩💩 , kakku înseamnă cake/prăjitură pe finlandeză.
Mă uitam pe Netflix la un nou serial: Restaurants on the edge (spoiler alert este despre mâncare :D). În mare e vorba despre o echipă de 3 specialiști care vizitează restaurante cu o locație unică sau priveliște superbă, dar care nu prind la public din diferite motive. De cele mai multe ori pentru că mâncarea nu e bună și designul restaurantului nu e primitor. Așa ca vin acești 3 specialiști în vizită și renovează restaurantul, așa pe scurt. Îmi place mult emisiunea deoarece transmite valorile în care cred și eu... în mare parte asta însemnând involve the local community & offer local food. Exemplu din emisiune: Dacă conduci un restaurant în deșert, nu oferi în meniu preparete din pește importat... 1) Peștele nu crește în deșert așa că nu e autentic 2) Vei avea niște costuri de transport și asigurare și și și exagerat de ridicate.
Dar să revenim la kakku. Într-unul dintre episoade sunt în Finlanda și tipul care se ocupă de re-gândirea meniului a făcut acest tort pentru redeschiderea restaurantului respectiv. Mi s-a părut super ușor și atractiv așa că am zis să încerc și eu.
Am luat legătura cu my Finnish contact person ca să descoper că Britta-kakku e puțin ca gulașul la noi. Toată țara știe ce e, dar de fapt e originar din Ungaria și la noi se găteste doar în zona vestică a țării (adică în Ardeal...). Așa e și Britta mai sus menționată, ea de fapt este o prăjitura suedeză care este preparată doar în zona vestică a Finlandei, mai apropriată de Suedia. Lecția pe care vreau să o transmit... don't always believe what you see on TV 😋 dar asta nu înseamnă ca tortul nu e bun. Au contraire! Este și foarte bun și ușor de făcut: avem un blat de pandișpan cu lapte, un blat de bezea, frișcă cu fructe proaspete and that’s it. Foarte răcoritor și atractiv.

INGREDIENTE
- 200g de făină
- 4 ouă
- 150g + 70g de zahăr
- 250g de unt
- 200ml de lapte la temperatura camerei
- 1 praf de copt
- 1 vârf de sare
- 100g de mascarpone +100g de iaurt grecesc + 1-2 linguri de zahăr pudră + 2 linguri de zeamă de lămâie
- 200ml de frișcă lichidă 30% grăsime + 70g de zahăr pudră + extract de vanilie
- muulllte fructe de sezon: căpșuni, mure, afine, cireșe, zmeură
PREPARARE
1) Ungem forma cu unt și o tapetăm cu făină.
3) Separăm albușurile de gălbenușuri.
3) Pregătim fructele. Le spălăm bine și le lăsăm la uscat pe hârtie de bucătărie. Vrem să evităm să lase apă pe tort.
3) Într-un vas frecăm la mixer (sau robot) untul cu 150g de zahăr. Adăugăm laptele la temperatura camerei și cele 4 gălbenușuri. Dacă folosiți un robot, atenție la viteză atunci când adăugați laptele. Setați pe viteza cea mai mică, altfel va sări în toată bucătăria. Creșteți viteza după ce s-a incorporat laptele.
4) Amestecăm făina cernută cu praful de copt și o adăugăm la cremă. Aluatul va fi ușor lipicios (logic, are și multe lichide și mai puțină făină).
5) Într-un vas separat adăugăm cele 4 albușuri. Putem adăuga un vârf de sare și câteva picături de zeamă de lămâie după care începem să batem albușurile bine. Adăugăm și cele 70g de zahăr care ne-au mai rămas și frecăm în continuare cu mixerul sau la robot.
6) Dăm drumul la cuptor la 180 de grade.
7) Transferăm jumătate din aluat în formă și acoperim cu jumătate din bezea. Dăm la cuptor aprox 18-20 de minute. Lăsăm să se răcească un pic după ce am scos de la cuptor, după care transferăm aluatul pe un tocător de lemn, o farfurie, o tavă. Sau direct pe suportul de tort. Repetăm nebunia cu restul de aluat și bezea.
9) Acum că avem cele 2 straturi din tort, pregătim crema. Amestecăm mascarpone cu iaurtul grecesc, zahărul pudră și zeama de lămâie. Ori cu un mixer ori cu telul.
10) Pregătim și frișca: frișca lichidă trebuie să fie la temperatura camerei. O frecăm cu un mixer sau la robot până când începe să se coaguleze și să facă vârfuri micuțe. După care adăugăm și zahărul și mai frecăm un pic până devine mai solidă. Atenție, dacă frecați prea mult, ea se va tăia.
10) Așezăm primul strat pe suportul de tort. Adăugăm crema de mascarpone și căpșunile tăiate în două. Acoperim cu al doilea strat. Decorăm cu frișcă și multe fructe, frunze de mentă, bombonele. Cum îi place fiecăruia ;)

NOTĂ
- Puteți renunța complet la crema de mascarpone și să folosiți frișcă și între straturile de tort. În acest caz însă, nu uitați să folosiți cantitatea dublă de frișcă.
- Pentru un tort mai mic, folosiți jumătate din cantitățile indicate și faceți un tort dintr-un sigur strat de aluat, decorat doar cu frișcă sau cremă de mascarpone. - Recomand fructe proaspete pentru acest tort. Cele congelate conțin prea multă apă. Iarna puteți folosi portocale, kiwi, fructul pasiunii etc. pentru o notă mai exotică.
- Eu am folosit o tavă cu diametru 24.