top of page

Camembert cu chifle la cuptor

Camembert copt cu usturoi, dat la cuptor cu chifle proaspete și calde! Lipsesc doar vinul roșu și prietenii din această poza... Vin roșu am avut, prieteni mai puțin deoarece am încercat această rețetă în timpul lockdown-ului din 2020 :D Ne-am chinuit ceva să terminăm totul din farfurie... but hey, somebody had to do it!

 

INGREDIENTE


- 1 rotiță de camembert - 3 crenguțe de rozmarin și/sau cimbru - usturoi (the more, the better)

- 300g de făină - 100ml de apă - 1 lingură de zahăr - 1 linguriță de sare

- 1 pliculeț de drojdie uscată (7g) sau 20g de drojdie proaspătă

- 1 lingură de ulei de măsline

- 100g de susan alb + 100g de susan negru sau semințe de chimion sau mac

- 1 ou bătut Opțional - în loc de susan negru puteți folosi semințe de chimion sau mac

 

PREPARARE

1) Topim untul în apă călduță și lăsăm la răcit.


2) Se amesteca făina, drojdia, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de sare și se adaugă și apa+untul răcite și se frământă (eu prefer la robot)


3) Transferăm aluatul într-un castron uns cu un pic de ulei, acoperim cu o cârpă de bumbac și lăsăm la dospit într-un colț mai cald până se dublează în volum. Acest pas poate să dureze mai mult atunci când folosim drojdie uscată (în cazul meu a durat 90 de min, era și mai rece în bucătărie).


4) Pe o tavă mare se întinde hârtia de copt, se așează camembertul crestat și umplut cu usturoi, cimbru sau rozmarin proaspăt.


5) Aluatul crescut îl refrământăm vreo 2 minute pentru a scoate aerul din el după care îi dăm formă de baton, tăiem bucățele mai mici și fiecare bucată de aluat o modelăm în formă de biluță. Așezăm fiecare biluță în jurul camembertului, cam la 1cm distanță una de cealaltă și acoperim totul cu o cârpă ca să mai dospească aluatul încă 30 de minute.


6) Cu o pensulă, ungem biluțele de aluat cu ou bătut, după care se presară cu susan, mac, fulgi de sare etc.


7) Se dă la cuptor pentru vreo 30 de minute la 180 de grade și se servește fierbinte.

 

NOTĂ

- Sfatul meu: puteți să fiți foarte generoși cu usturoiul la acestă rețetă. Chiar face o diferență majoră în camembertul copt!


- Nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)


- Puteți arănja biluțele de aluat în formă de brad pentru un efect vizual mai festiv.


- Poate vi se par prea mulți pașii pentru dospire. Vă înțeleg, dar sunt necesari ca să se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Deasemenea, trebuie să știți că a face pâine în casă este o mică artă în sine. O artă cu multe secrete și detalii. Și nici măcar nu lucrăm cu maia. Așa că fiți răbdători și urmați toți pașii.

 
 IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page