top of page

Cartofi hasselback

Sau cartofi acordeon cum îmi mai place mie să le zic :) Cartoful deobicei cam joacă un rol secundar pe oricare masă. Vor rămâne în continuare pe această poziție, dar cu această rețetă s-ar putea totuși să câștige Oscarul pentru cea mai bună garnitură :D


Eu am folosit cartofi violet pentru această rețetă. Mi s-a părut foarte reușit contrastul cu cartofi albi. Cartofii violet nu sunt procesați sau colorați sintetic, așa este culoarea lor naturală. Cum există și soiuri de porumb roșu, mov, vișiniu.... așa există și mai multe soiuri de cartofi. Ca soi, cartofii violet sunt considerați mai sănătoși decât verii lor mai comuni. În general, orice fruct sau legumă mov sau neagră conține mai mulți anti-oxidanți și de aceea este considerată mai sănătoasă.


Cartofii mov i-am găsit printr-o minune la Carrefour. Dar minunea cea mai mare este faptul că sunt și producție românească! Întotdeaună mă bucur când găsesc și marfă românească la raft (în mod special fructe și legume). Și mă bucur că există și producători români care își permit să se adapteze ceva mai rapid la cerințele pieții. Pe instagram am primit multe mesaje că se pot livra și acasă, direct de la Dăbuleni. Dacă căutați, cu siguranță veți găsi ceva pagini Facebook cu cartofi mov ;)


Și dacă nu, rețeta de cartofi hasselback merge la fel de bine și cu cartofi roșii sau albi. Promit!

 

INGREDIENTE

- 1/2 kg de cartofi

- sare

- ulei de floarea soarelui (sau untură de rață sau gâscă)

- 50g de unt topit

- oregano sau rozmarin uscat (opțional)


 

PREPARARE


1) Se spală bine cartofii.


2) Luăm fiecare cartof la mână și îl așezăm între 2 bețișoare asiatice,2 linguri, furculițe. Dacă cartofii sunt mai mici, merg foarte bine așezați și într-o lingură de lemn. De ce facem asta? Că să se oprească cuțitul. Nu tăiem cartofii complet în rondele. Ei trebuie să aibă o bază comună și să se desfacă ca un acordeon. Un chef cu mare probabilitate nu va avea nevoie de acest truc. Noi, bucătarii amatori ne descurcăm și noi cum putem :)


3) ˝Feliile˝ de cartofi ar trebui să aibă grosimea unei monede de 1 Euro. Ideal ar fi o monedă de 50 de bani, dar acestea sunt și mai subțirele ;)


4) Adăugăm ulei de floare soarelui (sau untură sau unt topit) într-un castronel și înmuiem bine fiecare cartofi. Așezăm cartofii pe o tavă cu hârtie de copt, presărăm cu sare și îi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute.


5) Topim un pic de unt și amestecăm cu oregano uscat.


6) Scoatem tava cu cartofi și ungem fiecare cartof cu un pic de unt. Le va da o culoare mai lucioasă. Îi mai lăsăm încă 10 minute la cuptor.

 

NOTĂ

- pentru cei care au reticiență în a consuma cartofi cu coajă, să știți că am încercat hasselback și fără coajă. Se văd în pozele de mai jos. Ies mai puțin crocanți. Dar sunt delicioși și fără coajă.

 IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page