Ce să împachetezi pentru un zbor lung

Da, sunt conștientă că postez acest articol în plină criză de pandemie. În același timp, mi se pare că fix în această perioadă dorul nostru de ducă spre locații cât mai însorite a crescut. La fel ca și sejurile în Maldive. Dacă ar fi să fac o statistică bazată pe pozele de vacanță postate pe Instagram, aș zice că destinațiile preferate ale românilor din primele luni ale lui 2021 au fost Maldive și Dubai. Dar până ajungi acolo... e drum lung. Zborurile cu o durată de peste 5 ore pot fi chinuitoare, în mod special dacă nu faci parte din clubul norocoșilor care își permit să zboare first-class sau care au acces la lounge-uri. Așa că v-am pregătit o mică listă cu lucruri utile de avut în bagajul de mână pe cursa intercontinentală. Sper să vă fie de folos.
Ce să împachetezi - pe scurt
- mască, gel dezinfectant, vizieră, câteva perechi de mânuși de unică folosință, rezultatul negtiv, carnetul de vaccin: tot ceea ce are legătură cu covid-19
- apă
- trusa pentru cabluri și electronice
- masca pentru dormit / dopuri pentru urechi / noise-cancelling ear plugs
- dresuri speciale / compresive
- spray hidratant cu apă termală
- set de haine cocfortabile sau mai subțiri ca să te schimbi la aterizare
- pix
- cărți/reviste/integrame/kindle
- snacks
Ce să împachetezi - mai pe lung și cu explicații
Hoodie sau șal - pentru aerul condiționat.
Probabil cel mai util lucru pe care îl putem împacheta noi românii, cum nu tot globul suferă de curent ca noi. Dimpotrivă! Fie că zbori înspre Amercia, fie că zbori înspre Asia... Majoritatea popoarelor sunt de fapt chiar foarte atașate de aerul condiționat (ca să nu zic că îl folosesc în exces...). După vreo 4 ore în care îți bate aerul fix în cap sau în ceafă, orice barieră de protecție este bine venită. Indiferent dacă vom arată ca o babushka rusească în urma înfofolirii. Better warm than sorry.
Șosete groase
Dacă vă așteaptă un zbor lung, de 10-12 ore, chiar e plăcut să îți poți da pantofii sau adidașii jos, în mod special în timpul somnului. Cei care se bucură de un zbor first-class cu siguranță vor primi șosete din partea linii aeriene. Dar cu o mare probabilitate vor fi sintetice. Așa că dacă vă știți friguroși.... mai bine împachetați de la început o pereche de șosete mai groase sau de lână pentu bagajul de mână. Tot din cauza aerului condiționat mai sus menționat.
Apă
Hidratarea este esențială pe zborurile lungi. Numai că în timpul zborului vei primi doar o sticluță de 0.33 ml (if you re lucky). Unele linii aeriene oferă doar un pahar cu apă. Așa că pregătește-te dinainte și mai cumpără una sau două sticle de apă după ce ai trecut de security check.
Trusa de cosmetice
Foarte utilă ca să arăți decent după un zbor lung. O periuță de dinți, o mini pastă de dinți, deodorant, pieptăn, șervețele umede, un tampon just to be safe, demachiant și fond de ten pentru a doua zi, cremă pentru mâini, balsam pentru buze... ce crezi că îți va trebui ca să arăți cât de cât decent la aterizare.
Trusa pentru cabluri si electronice
Poate e o idee bună să îți ții toate cablurile pentru încărcat mobil, laptop etc, căștile pentru muzică, power bank-ul portabil etc împreună și într-un singur loc ca să le găsești mai ușor. Nimic nu e mai stresant decât să nu găsești ceea ce cauți.

Masca de dormit / dopuri pentru urechi/ noise cancelling ear plugs
Esențiale ca să adormi mai ușor într-un mediu străin, pe un scaun inconfortabil și înconjurat de alți oameni care cu siguranță vor face un pic de gălăgie.
Perna suport pentru gât
Chiar merită să investești în așa ceva deoarece nu toate liniile aerine oferă o mică pernă de susținere a capului. Eu am una gonflabilă de la Samsonite, veche de peste 12 ani. Was definitely worth the money.
Dresuri speciale
Nu am avut niciodata nevoie de ele. Până când am trecut de 30 de ani iar după un zbor de 11 ore de la Paris până pe insula Mauritius mi s-au umflat picioarele cu apă ca 2 lubenițe. De atunci dresurile medicinale, compresive are my best friends. Nu vorbesc numai de faptul că picioarele umflate sunt inestetice și că nu te vei putea încălța cu sandalele acelea superbe pe care le-ai cumpărat fix pentru această vacanță ca să faci ravagii.... Vorbesc și de riscuri serioase de sănătate, în mod special tromboza. Sunt nenumărate studii care demonstrează că riscul de apariție a trombozei crește atunci când durata zborului depășește două ore. Nu trebuie neapărat să îți cumperi dresuri albe și să arătți ca o asistentă. În ziua de azi există nenumărate culori. Cel mai simplu de asortat este negrul: o fustă comodă neagră, dresuri negre compresive și niște adidași negri and you re all good to go. Purtarea ciorapilor medicinali nu este incomodă, dimpotrivă. Vei simţi imediat un sentiment de uşurare și vei scăpa imediat de senzația de picioare grele.
Medicamente ușoare
Nurofen, leucoplast, hemorzon, spray pentru nas împotriva urechilor înfundate... orice crezi că poate fi folositor pt alinarea suferințelor minore.
Spray hidratant cu apă termală
Foarte folositor pentru ochi uscați, ten dezhidratat... în caz că nu dorești să te speli pe față cu apa de la chiuveta din avion plină de clor și alte chestii... acest spray chiar este foarte folositor pentru o învigorare rapidă.
Set de haine confortabile si mai subtiri ca sa te schimbi la aterizare
Probabilitatea ca temperatura de la destinația ta să fie foarte diferită de temperatură de la plecare, este destul de mare. Fie că va fi mai cald sau mai rece, pregătește-te corespunzător pentru asta.
Pix
Vei avea nevoie de el ca să completezi fișa de tranzit. În mod special pe vremuri de pandemie nu cred că ai chef să folosești același pix pe care l-a ținut în mână tot avionul.
Cărti/reviste/integrame/kindle
Cu siguranță linia aeriană îți va pune la dispoziție ceva entertainment. Dar dacă nu vorbești foarte bine engleză sau poate călătorești cu o persoană mai în vârstă sau un copil care la fel, nu stăpânesc foarte bine limbile străine nu strică să ai un plan B. De asemenea, se poate întâmpla ca fix ecranul tău să nu meargă cum trebuie pe timpul zborului. Cu siguranță vei putea cere ceva despăgubiri după aterizare.... dar tot va trebui să faci față plictiselii până atunci.
Gumă de mestecat
Rezolvă o respiratie urât mirositoare (de neevitat în urma unei alimentatii cu produse foarte procesate din timpul zborului pentru că deh, nici mâncarea din avion nu mai e ce era odată...). Rezolvă si presiunea din urechi în timpul decolării și a aterizării.
Snacks
Dacă ești genul de persoană care devine ușor irascibil atunci când îi este foame, nu ar fi rău să îți pregătești câteva gustări pentru drum. O ciocolățică, niște biscuiți ... ce îți place ție. Nu uita că servitul mesei se face la ore fixe și decise de stewardese. Poate vei primi un pahar cu apă sau cu ceai la cerere, dar nu și mâncare.
Termos pentru ceai (opțional)
După cum am menționat mai sus, hidratarea este esențială pe zborurile lungi. Un mic truc pe care l-am învățat de la o prietenă care zbura des în interes de serviciu este să îți pregătești un mic termos sau coffee mug to go cu 1 pliculeț de ceai înauntru. Iar după ce treci de security check poți cere într-o cafenea sau în lounge apă fierbinte. Îți faci ceaiul tău preferat iar în timpul zborului ești safe. Nu uita că nu toate liniile aeriene te servesc non-stop cu ceai, cafea și apă...

Acum că ai împachetat deja jumătate din dulap, bucătărie și farmacie pentru bagajul de mână... poți să treci la bagajul de cală :D Un zbor plăcut și o vacanță frumoasă îți doresc.