top of page

Cheesecake românesc

O rețetă pe cât de simplă, pe atât de spectaculoasă. Tot secretul îl reprezintă ingredientele proaspete și de calitate: brânză dulce proaspătă și cremoasă, smântână grasă, ouă de țară.


Cheesecake românesc este de fapt numele pe care l-am dat eu acestei plăcinte pentru a vă atrage atenția. Sunt convinsă că mulți nu ar fi atrași de un nume gen "plăcintă cu brânză dulce fără făină". Pe Instragram mi-a scris cineva că la ea în familie se folosește denumirea de "tort de brânză". Poate vă place mai multe așa ;). De fapt, vorbim în mare de umplutura de la pască. Dar fără aluat. Indiferent de nume, gustul rămâne același.


Este o plăcintă foarte sănătoasă (calciu de la brânză, proteine de la ouă), cu foarte puțin zahăr (sau deloc, fiecare după gustul lui) și fără făină! Dacă înlocuiți cele 3 linguri de gris cu 3 linguri de făină de migdale va fi și gluten-free. În casa noastră este plăcinta preferată a celui mic. Ceea cu care practic a crescut. Mă ajută enorm dimineața când cel mic e mai țâfnos pe stomacul gol. O felie de plăcintă cu lapte cald și se liniștește până când pregătesc eu micul dejun. Și puteți fi siguri că îi va calma și pe țâfnoșii mai în vârstă care nu sunt nici ei matinali :D

 

INGREDIENTE

- 1kg de brânză dulce

- 5 ouă proaspete, ideal de țară

- 2 linguri de smântână grasă

- 3 linguri de griș

- 1 linguriță de extract de vanilie

- 3-5 linguri de zahăr pudră

- coaja rasă de la 1 lămâie netratată


- 50g de unt pentru a unge forma

- 1 ou bătut pentru a unge plăcinta

 

PREPARARE


1) Ungem forma cu unt.


3) Separăm albușurile de gălbenușuri.


4) Batem albușurile bine bine. Adăugăm zahărul și mai amestecăm un pic până s-a incorporat și s-a topit complet.


5) Într-un vas încăpător amestecăm brânza dulce, smântâna, gălbenușurile, grișul, extractul de vanilie & coaja de lămâie și amestecăm cu mixerul.


6) Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.


7) Incorporăm albușurile. Lingură cu lingură, amestecând de sus în jos cu o spatulă.


8) Transferăm compoziția în formă.


9) Batem 1 ou și cu o pensulă, ungem compoziția cu oul bătut.


10) Dăm la cuptor aprox 40 de minute la 150 de grade (cuptor electric). Facem testul cu scobitoarea.

 
 

NOTĂ 1


- Dacă a vizionat cineva și clipul IGTV și vi se pare că pașii de preparare sunt altfel. Aveți dreptate. Motivul este că trebuie să mă organizez altfel atunci când filmez, ca să dea mai bine pe ecran. Iese și dacă urmați pașii din IGTV. Și dacă urmați pașii de mai sus.


- Am folosit o formă cu diametru de 26cm. Puteți folosi și 3 ouă și o formă mai mică. Nu este o rețetă scrisă în piatră. Mama o face din ochi și ingredientele sunt estimate. Depind și de calitatea brânzei, a smântânii și a ouălelor.


- Pentru varianta gluten-free: puteți înlocui grișul cu făină de migdale.


- Nu aveți griș: înlocuiți cu pesmet.

- Merge foarte bine și cu un pic de extract de portocale sau portocale confiate (în acest caz renunțăm la coaja rasă de lămâie).


- Evident că puteți adăuga și stafide (înmuiate în rom, biensur. Cel puțin 30 de min, ideal ar fi peste noapte ;))


- Se combină foarte frumos și cu căpșuni sau afine de cultură de sezon (ca decor, nu am încercat niciodată să le incorporez).


- Dacă vreți o consistență și mai serioasă, pe stilul "să simți că ai mâncat ceva": puteți folosi compoziția drept umplutură la un aluat de plăcintă.


- Aveți grijă, majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.

 

NOTĂ 2


Când vorbesc de ingrediente proaspete nu mă refer la ingrediente proaspă cumpărate de la supermarket. Ci la o brânză dulce românească. Cremoasă, proaspătă și fără conservanți. Mă refer la o smântână grasă. Nu din aceea lichidă pentru gătit și nici din aceea pentru făcut frișcă. Nu, nu. Vorbim de smântâna aia tradițională pe care o servim la sarmale. Și cel mai important, ouăle! Ouă de țară proaspete. Ele fac toată magia. Dau și această culoare de galben intens (poze needitate, făcute cu iphone). Ajută și să crească și să fie pufoasă. De ce? Cum plăcinta noastră nu conține nici un factor de creștere sintetic (praf de copt etc), tot secretul stă în albușurile bătute bine, bine. Bulele de aer care se creează acolo vor susține și creșterea plăcintei. Și cred că am trecut cu toții prin situații din acelea în care am dat peste niște albușuri super apoase.... Nu ne vor ajuta în acest caz.


Acum, în propria bucătărie, fiecare face ce vrea. Vreți să folosiți ricotta: tot va ieși o plăcintă bună. Nu am nici un dubiu despre asta. Dar vreau să vă explic de ce recomand eu brânza dulce.


Că vorbim de brânză dulce, ricotta, mascarpone, mozarella, queso fresco spaniol, cream cheese sau Quark nemțesc - la bază, aceste brânzeturi sunt niște brânzeturi dulci. Nu în sensul că ar conține zahăr. Ci în sensul că nu conțin sare. Sarea se adaugă nu numai pentru gust, ci ca metodă de conservare. Deasemenea, aceste brânzeturi nu sunt nici maturate (maturarea are același scop - tot de conservare). Sunt niște brânzeturi care sunt gândite pentru a fi consumate proaspete. Știu că este greu pentru noi de imaginat, dar adevărata ricotta italienească nu vine la cutie de plastic. Deci dacă nu conțin nici sare și nu sunt nici maturate ca să reziste mai mult raft.... atunci ele cu siguranță vor conține conservanți sintetici (faimoasele E-uri) că să aibă un termen de valabilitate de 2 ani de zile. Acum, când vine vorba de mascarpone pentru tiramisu, eu nu am nici o altă alternativă. O folosesc pe cea de la supermarket.


Dar atunci când am posibilitatea de a folosi ingrediente locale, proaspăte, fără adaosuri și conservanți, eu aleg brânza locală și ouăle de țară.

Adică brânza noastră dulce de la piață. Și puteți fi siguri că în 95% din cazuri, ricotta poate fi înlocuită cu o brânză dulce sau urdă de calitate. Asta pe lângă faptul că vorbim de o rețetă românească, țărănească. Deci chiar se pretează brânza dulce. Ca rețetă se aseamănă destul de mult și cu Basque Burnt Cheese Cake din Spania. Numai că los espagnoles folosesc și făină. Și evident că altă brânză. A lor. Haideți să o folosim și noi pe a noastră :D Pentru că sincer, chiar avem o tradiție și o culinară culinară foarte diversă și interesantă. Numai cu marketingul nu stăm prea bine ;) Acum, dacă citiți acest blog din Spania sau Germania... iar ar fi aiurea să nu cumpărați brânza locală care vă stă la dispoziție. Ce vreau eu să transmit este just #eatlocal.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page