top of page

Chiftele

Există cineva căruia nu îi plac chiftele proaspete? Eu încă nu am întâlnit aceea persoană :) evident, exceptând pe cei care țin o dietă vegetariană, vegană sau țin post. Dacă vă numărați printre aceste persoane, atunci această rețetă cu siguranță nu e pentru voi :D


Când vine vorba de chiftele, am următoarele sfaturi:

- folosiți carne proaspătă. Încercați să evitați carnea tocată cumpărată de-a gata. În ea se ˝pierd˝ deobicei toate resturile de carne veche din măcelării sau supermarketuri. La măcelărie sau chiar la raionul de carne dintr-un supermarket puteți alege o pulpă mică de carne de porc și una de vită și să-i rugați pe cei care vă servesc să o toace la fața locului. Sau o tocați voi acasă...

- alegeți carne autohtonă. E mai proaspătă iar industria porcină chiar are nevoie de toată susținerea noastră în acest moment.

- folosiți verdețuri proaspete. Bunica jura că un pic de tarhon. Face minuni în chiftele ;)

- mama folosește și un pic de pâine înmuiată în lapte și stoarsă bine pentru o textură mai pufoasă

 

INGREDIENTE

- 500g de carne de porc + 500g de carne de vită - tocate

- 1 ou

- 1 legătură de pătrunjel proaspăt

- 1/2 legătură de tarhon proaspăt

- jumătate de franzelă, ruptă bucățele, înmuiată în lapte și stoarsă bine

- 150g de făină

- ulei de floarea soarelui

- sare & piper


 

PREPARARE


1) Spălăm verdețurile și le tocăm mărunt.

2) Rupem pâinea în bucăți mai mici, o înmuiem în lapte și o stoarcem bine.


3) Tocăm carnea și o amestecăm cu verdețurile, pâinea + 1 ou ca să lege totul. Sare & piper.


4) Pregătim o farfurie întinsă și o umplem cu făină.


5) Punem tigaia pe aragaz, adăugăm ulei de floarea soarelui ceva mai generos și dăm drumul la foc. Uleiul trebuie să fie încins înainte să începem cu prăjitul.


6) Formăm biluțe din carne (ne putem ajuta cu o lingură ca să aibă aprox același gramaj), le tăvălim prin făină pe toate părțile și le prăjim aprox 3 minute pe fiecare parte. Sau până când capătă o culoare frumos aurie.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page