Ciorbă de cartofi acrită cu zeamă de varză
Doar o ciorbă sănătoasă, acrită cu zeamă de varză a.k.a. imunizarea de toamnă la români 😂
Ciorba în general NU este o rețetă bătută în piatră. Fiecare bunică, mamă, familie, sat, județ și regiune are are propria ei variantă și se jură pe alte secrete ca să iasă ciorba bună. Nu are rost să ne certăm pe tehnică sau ingrediente (nu aveți varză crudă, nu puneți. Nu vă place prazul... puneți altceva).
Nu voi intra nici în discuția despre acritul corect al ciorbei. Vreau doar să notez că bucătăria românească este foarte diversă și asta e un lucru bun. Înseamnă că avem varietate, avem opțiuni și o bogată tradiție culinară. În Moldova se acrește cu borș, la sud de Carpați se folosesc des corcodușe proaspete sau pastă de corcodușe. În Ardeal se acrește cu lămâie, oțet sau zeama de la castraveții murați. Dar ceea ce ne leagă ca neam este dragostea pentru o ciorbă acrită bine :D Iar asta ne ne plasează pe harta culinară a lumii. Pentru că nici rușii, nici ucrainienii și nici polonezii nu acresc ciorba ca noi. Ungurii au propriile lor tradiții, la fel ca și sârbii.
Motivația mea este să vă inspir să vă faceți curaj să faceti o ciorba acasă. Chiar nu este așa de greu (mai ales cele fără carne). Ajută la digestie, e cald și bun și mai sunt unii care zic că are și zeama de varză benefiicile ei ;)
Poftă mare să aveți! Si spor in bucatarie!

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII
- 1 morcov mediu
- 1 ardei
- 1-2 fire de praz
- 1 țelină medie
- 1/2 varză proaspătă
- 1.5l de apă
- 0.5l zeamă de varză
- piper (recomand fără sare pt că zeama de varză este deja sărată)
- 1 legătură de pătrunjel
- leuștean (proaspăt sau uscat)
- 1 cană mică de orez (aprox 150g) - aprox 50 ml de bulion pentru culoare (sau pastă de roșii)
PREPARARE
1) Spălăm bine toate ingredientele. Curățăm ceapa, cartofii, morcovul, prazul de coajă. Tocăm ceapa mărunt (o puteți da la răzătoare sau robot). La fel procedăm și cu morcovul și varza. Tăiem prazul rondele. Tăiem cartofii în bucăți mai mici. Tocăm și pătrunjelul și leușteanul. Tăiem și ardeiul în bucăți mai mici.
2) Călim ceapa în ulei, putem adăuga un pic de apă. O călim până începe să strălucească și să se înmoaie.
3) Adăugam ardeiul și morcovii tocați mărunt, prazul și varza.
4)În paralel încălzim apa (ca să meargă mai repede ciorba). Evident că puteți adăuga direct și apă rece la ciorbă, dar va lua mai mult timp.
5) Acoperim legumele cu apă și lăsăm la foc mic.
6) Adăugam și cartofii la ciorbă, împreună cu o cană de orez și lăsăm să fiarbă 15-20 de min.
7) După ce au fiert cartofii, adăugăm și bulionul și piperul.
8) În acest timp încălzim cam 0.5l de zeamă de varză (și înlăturăm spuma care se formează deasupra ca să fie ciorba cât mai clară). Adăugăm și zeama de varză la ciorbă.
9) Adăugăm și pătrunjelul tocat mărunt.
10) Iar la sfârșit vine la piece de resistance, acel mic secret care înnobilează orice ciorbă: L*E*U*Ș*T*E*A*N*. Yes, repeat after me => leuștean. Pentru că ciorbă fără leuștean nu se poate :D