top of page

Ciulama

Ciulama cu pui prăjit. O mâncare țărănească. Rapidă. Delicioasă. Vreau însă să vă atrag atenția că foarte iubita rețetă de pui cu smântână nu este ciulama. Ciulamaua se face cu rântaș de făină, iar rețeta tradițională nu conține smântână, ci lapte. Acum, România este mare și știți vorba aceea: Câte bordeie, atâta obiceie. Și nu vă împiedică nimeni să adăugați o lingură de smântână dacă așa vă place vouă.


Interesant este faptul că deși etimologic vorbind, numele este de origine turcă çulama, din punct de vedere gastronomic ciulamaua este clar de influență franceză. Sosul Bechamel de exemplu se obține din diluarea roux-ului (rântaș din făină cu unt) cu lapte. Iar dacă adăugam supă de pui/stock/bouillon (cum vreți să îi spuneți), obținem un sos velouté. BTW: velouté inseamnă catifelat pe limba franceză, adică așa cum trebuie să ne iasă și nouă ciulamaua ;)


Noi am ales o ciulama de carne pui, dar puteți să adăugați și ciuperci (foarte popular!) sau puteți să faceți o ciulama cu carne de vițel (pe franceză se numește blanquette de veau). Dar noi deaocamdată rămânem la puiul nostru. PS: în caz că vă întrebați de ce arată altfel carnea noastră de pui... asta se datorează faptului că noi folosim carne de pui de curte. Din curtea noastra ;) Spre deosebire de carnea de pui din supermarket, cea țărănească trebuie fiartă în prealabil. Cu cât e mai tânără, cu atât trebuie fiartă mai puțin. Da, ia ceva mai mult timp pregătirea unui pui de țară. Dar știi ce mănânci (de exemplu noi știm că în carnea noastră nu se vor găsi urme de antibiotice...) and on top, mai iese și o supă bună de pui cu tăieței din această fierbere ;)

 

INGREDIENTE PT 2 PERSOANE

- carne de pui (cca. 500 g): pulpe de pui inferioare, pulpe intregi, aripi, piept cu piele si os - ce îi place fiecăruia

- ulei de floarea soarelui

- 1 lingură de făină (aprox 25g)

- 300ml de lapte la temperatura camerei - usturoi

- pătrunjel tocat (l-am uitat în poză...)

 

PREPARARE


1) Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.


2) Curățăm usturoiul. Adăugăm uleiul în tigaie iar când s-a încins, urmează carnea și usturoiul. Prăjim carnea de pui după care o transferăm carnea într-un castron.


3) În ulei adăugăm 1 lingură de făină cernută și amestecăm încontinuu cu telul că să nu se prindă și să nu facă cocoloașe.


4) Adăugam laptele la temperatura camerei amestecând din nou încontinuu. Cam asta e tot. Ideea este să nu facă cocoloașe făină. Dacă se întâmplă (și se mai întâmplă...), amestecăm în continuare, mai adăugăm un pic de lapte, le sfărâmăm cu ligura.... Muncim un pic mai mult, dar 9 din 10 cazuri veți reuși să o salvați cu un pic de răbdare ;)


5) Adăugăm carnea de pui la sos, decorăm cu pătrunjel proaspăt și tocat și servim cu mămăligă caldă.

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page