top of page

Couscous

Un preparat foarte simplu și rapid, de origine din Africa de Nord. Nu vom afla niciodată dacă s-a descoperit mai întâi în Tunisia, Algeria sau Maroc... Cert este faptul că este atribuit tribului migrator (pe vremea aceea... ) de berberi. Și că îl veți găsi foarte des în tările mai sus menționate.

Rețete sunt multe iar evident că în Africa de Nord se folosesc mult mai multe mirodenii în prepararea lui decât la noi.


Îl puteți servi ca garnitură sau ca fel principal. Poate fi vegan, de post, vegetarian sau cu carne. De fapt este o mâncărică minune care poate fi preparată în așa fel încât să mulțumească pe toată lumea. Personal prepar couscousul cu apă fierbinte, dar poate fi folosit și un fond de legume sau carne (chicken stock, vegetable stock etc.). Un pic de mentă și tarhon proaspăte împreună cu coaja rasă de lămâie netratată îi vor da prospețime și o notă ușor mai exotică. Este o garnitură foarte reușită în combinație cu o friptură sau niște coaste de miel deoarece este foarte lejeră (iar carnea de miel ceva mai grea pentru digestie). Și să nu uităm că este la fel de bun proaspăt și călduț, cât și rece și răcoritor. După cum vă ziceam, o mâncărică minune.


Couscousul este preparat din granule de griș de grâu dur, zdrobite, comprimate și procesate la abur. Nu necesită fierbere fiind deja semipreparat, ci necesită doar o opărire cu apă sau supă fierbinte. În câteva minute el absoarbe lichidul fierbinte și se umflă. Foarte des veți întâlni și denumirea de cuscus. Nu este locul meu de a decide cum este corect sau nu... eu prefer varianta franceză de cous cous. La gust cu siguranță va avea același gust, indiferent de nume :) Eu mai jos v-am pregătit o rețetă de couscous mai pe gustul europenilor, cu legume proaspăte de vară în combinație cu un felie de piept de curcan.

 

INGREDIENTE PT 2 PERSOANE

- 250g de couscous

- 500ml de apă fierbinte

- vârf de sare

- 2 roșii

- 2 castraveți mici sau medii

- 1 legătură de pătrunjel proaspăt

- 1/4 de legătură de mentă proaspătă

- 1 ceapă roșie

- sare & piper

- 5-6 linguri de ulei de măsline

- zeamă de la 1/2 de lămâie


Opțional: ardei, broccoli, ceapă verde, morcov ras.... orice legumă vă place vouă.


 

PREPARARE


1) Spălăm legumele și verdețurile bine bine și le tocăm mărunt. Eu am preferat să tai castrveții și roșiile în cubulețe și nu felii.

2) Adăugăm couscousul într-un castron și acoperim cu apă fierbte + încă aprox 2 degete de apă. Acoperim cu o farfurie și așteptăm aprox 10 minute cât să tragă lichidul.


3) Amestecăm couscousul cu legumele și verdețurile, adăugăm sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie și servim ori ca fel principal, ori ca garnitură.

 

Notă

- în zilele caniculare putem pregăti couscousul dimineața, după ce se răcește îl ținem la frigider și îl servim rece cu legume proaspete. Va face o salată foarte răcoritoare ;)

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page