top of page

Cremă de zahăr ars

Rețeta tradițională. Mamaie style. Nu vorbim de crema catalană. Nici de creme brulee. Vorbim de varianta mai rustică, dar la fel de delicioasă. Un desert rapid și bun. Cu multe ouă. Mult lapte. Care din păcate nu există și în varianta fără zahăr. Dar există multe alte deserturi fără zahăr, eu pe acesta l-aș lăsa fix așa cum e el :)

 

INGREDIENTE PT 8 PORȚII (vas de 1.5l)

- 1l de lapte

- 8 ouă

- 150g de zahăr

- extract de vanilie


- 150g de zahăr pentru caramelizarea vasului
 

PREPARARE


1) Dăm drumul la aragaz la foc mic și adăugăm zahărul în vasul termo-izolant. Stăm neapărat cu ochii pe el. Nu ne uităm rapid pe FB sau Insta să vedem ce se mai întâmplă :p


2) Când începe să se topească zahărul ceva mai bine, punem mânușile de bucătărie și înclinăm vasul la 45 de grade, rotindu-l în cerc de câteva ori. Așa încât zahărul topit să acopere toate laturile vasului. Atenție, trebuie să avem grijă să NU devină negricios zahărul. Atunci este deja mai toxic. Zahărul trebuie să aibă o culoare frumoasă, de chihlimbar.


3) Dăm drumul la cuptor la 180 de grade.


4) Într-un vas, încălzim laptele și adăugăm zahărul. Învârtim până se topește. Atenție, trebuie doar încălzit ușor. Nu fiert.


5) Adăugăm 1 linguriță de extract de vanilie.


6) Într-un castron încăpător, batem ouăle cu un tel. Și adăugăm laptele cu zahărul topit. Amestecăm ușor până se omogenizează compoziția.


7) Transferăm compoziția în vasul caramelizat și dăm la cuptor aprox 30 de minute.


8) Este genial și cald, dar și rece (în mod special pe timpul verii e mai bun rece).

 

NOTĂ

- Atenție, dacă laptele este prea fierbinte când îl adăugăm la ouă, riscăm să facem o mică omletă. Dacă nu sunteți siguri pe voi, adăugați laptele încetul cu încetul. Cu un polonic.


- În locul unui vas mare, puteți folosi mai multe vase mai mici. Fiecare cu porția lui. Dar va trebui să le caramelizați pe toate. Este mai elegant. Dar și mai multă muncă și mai mult de spălat după.


- Există și varianta în care vasul cu crema de zahăr ars se pune într-un vas și mai mare, umplut cu apă și se dă așa la cuptor. La final, textura va fi diferită. Personal însă, diferența de textură dintre vas cu apă și fără vas cu apă mi se pare destul de mică așa că nu mă complic. Mai ales că îmi este greu să găsesc un vas și mai mare în care să încapă cel de 1.5 l. Voi puteți însă să încercați cu jumătate din cantitate și o tigaie sau o oală mai mică. Pe care să o puneți într-un vas mai mare cu apă.

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page