top of page

Curry cu năut, lapte de cocos, spanac și cartofi dulci

O rețetă vegană (sau de post). Rețeta este aceeași, motivația este diferită ;) Personal mi-a plăcut mult. Mi s-a părut foarte echilibrată (în ciuda atâtor ingrediente), gustoasă, răcăritoare și ușor exotică. Un dezavantaj constă însă timpul de preparare. În comparație cu un steak care e gata în 10 minute... well, atunci când ții post sau ești vegan din convingere, trebuie să sacrifici mai mult timp din zi pentru mâncăre.


În rest numai de bine :D sper să o încercați și voi și să vă placă!

 

INGREDIENTE

- 1 conservă de năut (aprox 400g de năut prefiert și scurs, 240g net)

- 1 conservă de lapte de cocos (aprox 400ml)

- 500g de baby spinach

- 2-3 cartofi dulci mai micuți

- 1 ceapă medie

- usturoi

- 1 lingură de semințe de chimion

- 1 lingură de semințe de coriandru

- 1 linguriță de ghimbir proaspăt, ras

- 1 linguriță de turmeric sau curry

- 1/2 linguriță de fulgi de chili ușor iuți 

PREPARARE

1) Pregătim toate ingredientele: spălam și curățăm ghimbirul de coajă. Chiar dacă scrie pe el BIO, tot din Peru sau China vine și trebuie stropit cu ceva ca să reziste la transport și raft. Dăm ghimbirul pe răzătoare. Curățăm ceapa, o tăiem felii. Curățăm usturoiul. Îl putem zdrobi în mojar. Sau tăia felii subțiri. Spălăm și curățăm cartofii dulci. Îi tăiem în bucățele mai mici (nu vom da tigaia la cuptor, așa că ne trebuie cubulețe mai mici, care să fiarbă repede). Spălăm spanacul și îl scurgem bine de apă.


2) Dacă folosiți năut din conservă: vărsăm conținutul într-o sită și spălăm bine boabele de năut. În mod ideal ar trebui să curățăm năutul de coajă. Ori luăm fiecare boabă la mână (mie mi-a luat 7 min să le curăț pe toate. Nu mi s-a părut un sacrificiu mare). Sau lăsați năutul într-un vas cu apă aprox 5 minute. După care îl amestecați cu mâinile iar cojile se vor ridica la suprafață.


3) Adăugăm un pic de ulei de floare soarelui în tigaie încinsă. Prăjim 2 min semințele de chimion după care adăugăm semințele de coriandru. Iar 2 minute.


4) Adăugăm ceapa și un pic de apă ca să nu se ardă. Când devine ușor translucie și mai moale, adăugăm și usturoiul.


5) După usturoi urmează ghimbirul ras, tumeric și chili. Amestecăm.


6) Adăugăm și laptele de cocos + năutul. Un pic de bulion sau chiar o conservă cu roșii (fără coajă). La urmă vin cartofii dulci. Amestecăm și acoperim cu un capac. Trebuie să fiarbă aprox 20-30 de minute. Sunt gata când trece furculița prin ei.


7) La sfârșit adăugăm și spanacul. Îl lăsăm pe foc în funcție de preferințe. Unii îl preferă mai crud, alții fiert bine.


8) Sare & piper. Asta a fost tot.

 

NOTĂ

- Se poate servi cu orez basmati sau cu lipii.


- Un pic de suc de lime îi va da o aromă foarte răcoritoare.


- Niște coriandru tocat va da o aromă exotică foarte plăcută (celor cărora de la place corinadru de la bun început)


- Pt prăjit: semințele le puteți prăji direct pe uscat sau în ulei de cocos (rețeta originală este cu ulei de cocos - nu aveam în casă).

 
 IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page