Diferența dintre burrata și mozzarella
Burrata și mozzarella sunt două tipuri de brânză dulce italiană. Dulce nu în sensul că ar conține zahăr, ci în sensul că nu conțin sare. Ambele sunt moi și cremoase și se pretează bine în salatele de vară, dar nu numai. Dar se și disting între ele.

Despre mozzarella
Mozzarella își are originea în Sudul Italiei. Se folosește cel mai des în salate, dar este și unul dintre ingredientele principale ale faimoasei Pizza Marguerita. Cel mai des este făcută din lapte de vacă, dar există și varianta mai scumpă din lapte de bivoliță (mozzarella di bufala). Spre deosebire de majoritatea brânzeturilor, mozzarella nu este maturată (adică nu conține nici sare ca metodă de conservare și nici nu este expusă uscării sau afumării treptate ca să reziste mai mult timp). Este o brânză proaspătă, gândită pentru consumul imediat.
De aceea, din păcate, mozzarella care se găsește la raft va conține și foarte mulți conservanți sintetici care au menirea de a păstra textura aceasta cremoasă și elastică și iluzia de prospețime pentru o perioadă îndelungată de timp.
Despre burrata
Cuvântul în sine este derivat de la burro, adică unt pe italiană. Și ne dă deja un indice despre ceea ce să ne așteptăm de la o brânză burrata. La prima vedere s-ar putea să fie foarte similară cu o mozzarella. Cel puțin pe exterior. Diferența vine însă din interior ;) Este important de reținut că burrata este făcută din mozzarella, dar NU este mozzarella.
Burrata este o mozzarela dusă la un nivel superior de calitate și gust.
și este catalogată ca o varietate de brânză independentă. Se formează ca un săculeț din brânza mozzarella întinsă care se umple cu caimac și smântână pe interior. Terminologia engleză menționează curd (care se traduce caș, dar nu se folosește cașul pe care îl cunoaștem noi, ci o variană mult mai lichidă, mai apropriată de caimac decât de caș). Într-un final se închide fix ca un săculeț și se ciupesc marginile din partea superioară ca să țină bine conținutul cremos. Din acest motiv burrata este muuult mai cremoasă și conține și ceva mai multe calorii decât mozzarella (smântâna bat-o vina!). Spre deosebire de mozzarella, burrata se servește mai degrabă crudă și nu prea se pretează expunerii la surse de căldură.
Momentul magic vine atunci când tăiem burrata iar conținutul cremos se varsă în farfurie ;) Vă las la îndemână și 3 rețete cu burrata, poate v-am făcut un pic poftă. #knowyourfood