top of page

Fursecuri oltenești

Spoiler alert, nu sunt cu praz ci cu vin. De ce cu vin? Dar de ce nu? :) Încă nu a murit nimeni de sete in țara aceasta. Gluma deoparte, este o rețetă foarte simplă de fursecuri cu unt, zahăr și făină și un pahar de vin. Pentru că în zona Drăgășanului de unde vine bunica mea, nu se duce lipsă de vin nici în ziua de azi. Nu știu, poate ați auzit și voi că e cam bun vinul de acolo... dacă nu, ar cam fi cazul să recuperați timpul pierdut.


Alcoolul se evaporă atunci când este expus la caldură cuptorului iar fursecurile rămân foarte fragede și pufoase. Merg foarte bine înmuiați în lapte, cafea sau de ce nu... chiar într-un păharel cu vin. De Drăgășani, it figures ;)

 

INGREDIENTE

- 250g de făină

- 150g de unt rece, rece

- 150g de zahăr

- 100ml de vin

- 1 vârf de sare

- 1 linguriță de extract de vanilie (opțional. Bunica pe vremea ei nu avea acces la vanilie și tot nu rămânea nici un fursec până pe a doua zi ;) )

 

PREPARARE


1) Se amestecă făina cu untul rece, rece și zahărul. Eu folosesc un robot de bucătărie, dar merge la fel de bine și cu mâna. Numai că durează ceva mai mult.

2) Când aluatul devine fărămicios, adăugăm și vinul. Opțional și extractul de vanilie.


3) Se ruleaza aluatul în formă de baton/salam mai subțirel și se dă la rece cel puțin o oră (ideal mai mult). 4) După ce scoatem aluatul de la rece, îl tăiem rondele și se dă la cuptor aprox. 15 min la 180 de grade.

 

Notă

- Eu am folosit vin făcut în casă. În rețeta bunicii se menționează o cană cu vin, eu am estimat canitatea în ml. Dacă doriți să respectați rețeta originală, nu uitați că pe vremuri porțiile erau mult mai mici față de acum. Adică folosim o cană de mamaie, din aceea de la pomană. Nu o cană de Starbucks de 400 ml plină cu vin... ar fi cam mult :)

- Rețeta originală menționează că aluatul se ține peste noapte la rece. Pe vremea bunicii nu avea toată lumea acces la frigider și se descurca fiecare cum putea. Nu trebuie neapărat să lăsați aluatul peste noapte. Dar fiind vorba de un aluat cu foarte mult unt, este indicat să stea cel puțin 1 oră la frigider. Sau dacă vă grăbiți, 20 de min la congelator.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page