top of page

Galette cu smochine și brânză Brie

Uneori mai vin și francezii aștia cu o rețetă atât de ușoară încât devii suspicios. Sigur nu e menționat un pas, un ingredient. Trebuie să fie un secret acolo. Dar nu. Galette chiar e mega ușor de făcut: un aluat cu unt, se întinde și se umple cu diferite fructe și se dă la cuptor. La Fin.


Fun Fact despre smochine: știați ca smochina este de fapt un fruct al cărei floare înflorește în interiorul smochinei? Infructescență se numește. Also, în State există dezbateri destul de intense dacă smochina este sau nu vegană. Cum foarte multe albine sunt atrase de dulceața lor și mor înăuntrul fructului. Uneori mă bucur că m-am înăscut în Europa.

 

INGREDIENTE

- 250g de făină

- 2 ouă

- 140g de unt rece

opțional: 20ml de apă rece


- 1- 2 linguri de pesmet sau griș

- 3-4 linguri de zahar pudră

- o rotiță de brânză brie (sau 200g de branza dulce, ricotta)

- aprox 10-15 smochine

- muguri de pin

- vârf de sare

- Opțional: 1-2 linguri oțet balsamic, rozmarin proaspăt


 

PREPARARE


1) Se dă cuptorul la 180 de grade, se întinde o hârtie de copt în tava de cuptor.


2) Spălăm smochinele bine bine și le tăiem. Ori în sferturi, ori rondele. Frumos ș-așa, ș-așa. Pentru un gust mai altfel, așezați smochinele într-o farfurie, presărați zahărul pudră și stropiți cu un pic de oțet balsamic. Lăsați să tragă aroma în timp ce pregătiți restul rețetei.


3) Eu folosesc robotul pentru această prăjitură, dar puteți folosi și puterea manuală. Adică să frământați aluatul cu mâna. În vasul robotului se adaugă făina, sarea și untul rece rece tăiat cubulețe. Lăsăm robotul să își facă magia. Când compoziția începe să arate a firmituri de pâine, adăugăm și 1 ou. E gata când se dezlipește aluatul de vasul robotului. Până acum nu mi s-a întâmplat să fie nevoie, dar puteți adăuga 20ml de apă rece dacă considerați că este nevoie. Depinde de calitatea ouului, făinii, untului...


4) Scoatem aluatul din vas, presărăm un pic de făină pe blatul de muncă și mai frâmântăm un pic cu mână. Dăm aluatului o formă de bilă după care îl întindem cu făcălețul (= sucitor). Marginile nu trebuie să fie finisate. Galette este o prăjitură așa, mai țărănească. Wild și fără fițe. Aluatul ar trebui să aibă o grosime de aprox 0.5cm. Îl împăturăm în 4, îl învelim în folie alimentară și îl lăsăm la frigider min30 de minute (ideal ar fi o oră. poată să stea și peste noapte). Dacă vă grăbiți, 20 de min la congelator.


5) Așezăm aluatul în tavă și presărăm pesmetul sau grișul ca să absoarbă excesul de umezeală din fructe și brânză și să nu rămână aluatul crud de la umiditate. Adăugăm și brânza în mijloc aluatului. La marginea aluatului lăsăm cam 2 degete neacoperite. Așezăm smochinele peste brânză, adăugăm și mugurii de pin și câteva frunzulițe de rozmarin și împachetăm marginea aluatului. Ungem aluatul cu un ou bătut și dăm totul la cuptor pt aprox 25-30 de minute. În funcție de cât de moi vreți să fie fructele.

 

NOTĂ


- Dacă doriți o notă de caramel mai accentuată, folosiți zahăr brun în loc de zahăr pudră. - Dacă vreți să folosiți brânză dulce sau ricotte în loc de brie: recomand să o amestecați cu 1 gălbenuș + 2 albușuri bătute spumă. E ceva mai wow decât adăugată simplu acolo.

- În loc de smochine puteți utiliza toate fructele posibile și imposibile: căpșuni, caine, prune, mere, pere, chiar și roșii... The sky is the limit.


- Eu triplez deobicei cantitea aluatului de galette. Când este gata bila de aluat o împart în 3. 1 bucată o folosesc imediat iar celelalte 2 le întind, le împăturesc în folie și le dau la congelator pentru o altă zi. Așa am mai întotdeauna un plan B dacă se anunță cineva neașteptat în vizită.

 


 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page