top of page

Hamsi prăjite în mălai

Fish ‘n chips de România: polenta fried anchovies. Adică hamsi prăjite în mălai.


Hamsi proaspete am găsit la Selgros, din păcate nu erau românești ci din Grecia. Nu că aș avea ceva cu grecii, au un pește minunant. Dar atunci când eram copil, ne aducea bunicul hamsi prăjite din piața, într-o con de hârtie (probabil din ziar, nu mai țin minte) și le măncam cu atâta poftă cu mâna. Efectiv ne luptam pe ultimul peștișor :D Hamsi românești, din soiul acela micuț care crește la noi, nu am mai văzut însă de foarte mult timp în comerț.


Nu știu însă cum vi se pare vouă, dar mie mi se pare foarte trist că având acces la Dunăre, Marea Neagră și atâtea râuri, lacuri și bălți noi ne bucurăm la o doradă de import. Toate statisticile menționează cât de puțin pește consumă românii, dar prea puțini menționează interesele importatorilor de pește și susținerea politică pe care o au aceștia. Mai pe românește... aș mânca mai mult pește, dar peștele proaspăt și local e cam greu de găsit. Iar mie personal, rafturile acelea cu pește congelat de la supermarket nu mă atrag deloc.


Apropo, știați că numele de hamsie vine de la turci? Tot hamsi le zice. Numai că ei le prăjesc în făină și le mănâncă cu ceapă, nu cu usturoi. Mămăligarii de noi le mai tăvălim și în mălai and I dare say că sunt și mai bune așa, mai crispy. Mămăligar and damn proud of it, haha! :D


Au mers foarte bine cu o berică rece și cu niste mujdei. Că așa e la noi, la români 😉

 

INGREDIENTE

- 500g de hamsii

- aprox 150g de mălai

- ulei de floare soarelui














 

PREPARARE


1) Eu am preferat să le spăl bine. Cum nu știam cât de proaspete sunt, când au fost pescuite și cât au stat la raft... am ales să iau fiecare hamsie la mână, să rup capul și să scot intestinul cu un cuțit. Merge ușor, o tăietură mică pe partea inferioară, sub burtică și se trage intestinul. Erau și un soi foarte mare de hamsi, de crescătorie. Iar intestinul s-ar fi simțit la gust. Hamsiile în general fiind un soi de pește așa de mic, deobicei se mănâncă direct cu cap și intestine. Dar cred că se observă ușor și din poză că hamsiile mele erau totuși destul de mari.


2) După ce am curățat peștișorii, i-am lăsat pe un prosop de hârtie la uscat.


3) Am pregătit o farfurie cu aprox 150g de mălai și am tăvălit peștișorii bine bine prin mălai.


4) Am fost generoasă atunci când am adăugat uleiul în tigaie. Daca punem muuuult ulei, nu e nevoie să îi întoarcem. Dacîă suntem mai zgârciți cu uleiul, îi întoarcem pe partea cealalta cam la 2 min.


5) Asta e tot. Sunt gata atunci când mălaiul se transformă într-o crustă aurie.

 
 

NOTĂ

- mălaiul nu conține gluten. Dar dacă este procesat într-o fabrică unde se procesează și grâu, atunci s-ar putea să conțină urme de gluten. Deasemenea, se pare că nu este recomandat celor care suferă de boală celiacă.

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page