top of page

Humus


 

INGREDIENTE PT 3 PORȚII

- aprox 240g de năut de conservă, scurs bine

- 2-4 linguri de tahina (aprox 80-100g)

- 4-5 linguri de ulei de măsline

- sucul de la 1/2 de lămâie

- mult usturoi

- sare & piper

- 2-3 cuburi de gheață (sau 2 linguri de apă minerală rece rece)


- chimion măcinat

- pătrunjel

- za 'atar

 

PREPARARE

1) Pregătim năutul. Scurgem lichidul din conservă și îl spălăm bine. În mod ideal ar trebui să îl lăsăm peste noapte în apă caldă. Iar a doua zi ne va fi foarte ușor să înlăturăm cojile de pe boabele de năut. Amestecăm cu mână iar cojile se vor ridica la suprafață. Sau luăm bob cu bob și înlăturăm coaja. De ce procedăm așa, puteți citi aici. Dacă avem folosim năut uscat, acesta trebuie lăsat la înmuiat peste noapte și fiert bine bine a doua zi.


3) Păstrăm câteva boabe de năut pentru decor.


4) Adăugăm restul de năut, tahina, uleiul, usturoiul fără coajă, zeama de lămâie și dăm la blender aprox 3 minute.


5) Gustăm, adăugam sare și piper, un cub de gheață și mai dăm la blender pentru încă aprox 4-5 minute.


6) Din când în când mai adăugăm un cub de gheață. Va impiedica și supraîncălzirea aparatului și a humusului și va rezulta într-o textură și mai cremoasă.


7) La sfârșit gustăm din nou: dacă vi se pare că mai trebuie sare, piper, tahina sau ulei de măsline... mai adăugați. Nu e o rețetă bătută în piatră. Fiecare cu gustul lui.


8) Dacă aveți răbdare și să nu serviți imediat.... vă garantez că în jumătate de oră (ideal 2 orea sau peste noapte), aromele vor fi și mai intense. Usturoiul, tahina au nevoie de un pic de timp ca să se dezvolte.


9) Înainte de servire decorăm cu un pic de ulei de măsline, pătrunjel proaspăt și îm mod ideal za atar. Dacă nu avem, merg și niște chimion și sumac măcinat. Sau renunțăm complet la mirodenii exotice.

 

NOTĂ

- nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)


- pentru un humus super cremos, ca la carte... îmi pare rău, dar chiar se recomandă să înlăturați cojile de pe boabe (care mai și balonează, fix ca la fasole). Nu sunt numai eu care o zic, toți marii chefi repetă același lucru. Chiar face diferența dintre un humus ok și unul wow.


- dacă nu aveți cuburi de gheață în casă, puteți înlocui cu 2 linguri de apă minerală rece. Ca la clătite ;)


- nu aveți nici cuburi nici apă și vă grăbiți.... I get it. Been there. Ajută 1/2 linguriță de amidon. Personal prefer varianta chemical-free. Dar juma de linguriță încă nu a ucis pe nimeni ;) Au și amidonul sau bicarbonatul avantajele lor, atunci însă când pot fi evitate și înlocuite cu ceva natural... prefer varianta mai naturală. Dacă amidonul ajută ca un aliment să devină mai cremos și pufos (deci să crească în volum...), fiți convinsi că acest proces chimic se continuă și în stomacul vostru. De multe ori sensația de balonare vine de la excesul de amidon din alimentele din ziua de ani (de la clătite, creme, mici, zahăr pudră, aluat înghețat, carnea de burger etc etc etc). Așa că eu în mare încerc să mai reduc folosirea amidonului atunci când există și alte variante.


- lăsați să meargă blenderul mai mult timp. E o diferență majoră între un humus de 3 minute și unul de 8 minute la blender. Evident că el este comestibil și după 3 minute. Dar dacă vi s-a activat gena OCD, atunci 8 minute is your goal.


- Puteți încerca și câteva opțiuni de humus colorat: cu leurdă, morcov, sfeclă, dovleac, avocado, ardei copt sau chiar ciocolată. Cu ciocolată încă nu am încercat but apparently it's a thing. Poate sunteți voi mai curajoși ca mine.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page