Humus cu leurdă
Un humus de un verde intens, care aduce primăvara pe masă. Humusul clasic ș-așa se face cu usturoi așă că puteți folosi usturoiul sălbatic (leurda) cu încredere.

INGREDIENTE PT 3 PORȚII
- aprox 240g de năut de conservă, scurs bine
- 2-4 linguri de tahina (aprox 80-100g)
- 4-5 linguri de ulei de măsline
- sucul de la 1/2 de lămâie
- 50g de leurdă (aprox 1/2 de legătură)
- sare & piper
- 2-3 cuburi de gheață (sau 2 linguri de apă minerală rece rece)
- chimion și sumac măcinat
PREPARARE
1) Spălăm bine leurda. Ea mai conține uneori impurități (gen frunze uscate din pădure). Înlăturăm bulbii de flori și tulpina mai albă.
2) Pregătim năutul. Scurgem lichidul din conservă și îl spălăm bine. În mod ideal ar trebui să îl lăsăm peste noapte în apă caldă. Iar a doua zi ne va fi foarte ușor să înlăturăm cojile de pe boabele de năut. Amestecăm cu mână iar cojile se vor ridica la suprafață. Sau luăm bob cu bob și înlăturăm coaja. De ce procedăm așa, puteți citi aici.
3) Păstrăm câteva boabe de năut pentru decor. Eu am uitat....
4) Adăugăm restul de năut, tahina, uleiul, zeama de lămâie și dăm la blender aprox 3 minute.
5) Gustăm, adăugam sare și piper, leurda tocată și un cub de gheață și mai dăm la blender pentru încă aprox 4-5 minute.
6) Din când în când mai adăugăm un cub de gheață. Va impiedica și supraîncălzirea aparatului și a humusului și va rezulta într-o textură și mai cremoasă.
7) La sfârșit gustăm din nou: dacă vi se pare că mai trebuie sare, piper, tahina sau ulei de măsline... mai adăugați. Nu e o rețetă bătută în piatră. Fiecare cu gustul lui.
8) Dacă aveți răbdare și să nu serviți imediat.... vă garantez că în jumătate de oră (ideal 2 orea sau peste noapte), aromele vor fi și mai intense. Ele au nevoie de un pic de timp ca să se dezvolte.
9) Înainte de servire decorăm cu un pic de ulei de măsline, chimion și sumac măcinat și boabele de năut întregi.
NOTĂ
- nu exagerați cu leurda. Dacă e ceva ce am învățat după o săptămână de gătit cu leurdă este faptul că ea își dezvoltă aroma în timp. Deci dacă gustați și vi se pare că nu se simte gustul de usturoi destul de puternic... be strong și nu mai adăugați. După 30 de minute gustul dar și culoarea vor fi deja mult mai intense.
- pentru un humus super cremos, ca la carte... îmi pare rău, dar chiar se recomandă să înlăturați cojile de pe boabe (care mai și balonează, fix ca la fasole). Nu sunt numai eu care o zic, toți marii chefi repetă același lucru. Chiar face diferența dintre un humus ok și unul wow.
- dacă nu aveți cuburi de gheață în casă, puteți înlocui cu 2 linguri de apă minerală rece. Ca la clătite ;)
- nu aveți nici cuburi nici apă și vă grăbiți.... I get it. Been there. Ajută 1/2 linguriță de amidon. Personal prefer varianta chemical-free. Dar juma de linguriță încă nu a ucis pe nimeni ;) Au și amidonul sau bicarbonatul avantajele lor, atunci însă când pot fi evitate și înlocuite cu ceva natural... prefer varianta mai naturală. Dacă amidonul ajută ca un aliment să devină mai cremos și pufos (deci să crească în volum...), fiți convinsi că acest proces chimic se continuă și în stomacul vostru. De multe ori sensația de balonare vine de la excesul de amidon din alimentele din ziua de ani (de la clătite, creme, mici, zahăr pudră, aluat înghețat, carnea de burger etc etc etc). Așa că eu în mare încerc să mai reduc folosirea amidonului atunci când există și alte variante.
- lăsați să meargă blenderul mai mult timp. E o diferență majoră între un humus de 3 minute și unul de 8 minute la blender. Evident că el este comestibil și după 3 minute. Dar dacă vi s-a activat gena OCD, atunci 8 minute is your goal.
- nu aveți sumac, nu e sfârșitul lumii. La gust duce spre aroma citricelor și merge foarte bine cu acest tip de humus cu leurdă.
- evident că puteți renunța la leurdă și să faceți un humus simplu. Înlocuiți cu usturoi. Mai puteți combina cu morcov, sfeclă, dovleac, avocado, ardei copt sau chiar ciocolată. Cu ciocolată încă nu am încercat but apparently it's a thing. Poate sunteți voi mai curajoși ca mine.