top of page

Lipii Naan

Lipiile de tip naan se pare că își au originea în Iranul de azi. Dar mai toate țările din Orientul mijlociu au propria lor varianta. Cea mai cunoscută nouă, celor din Europa este din India.


Majoritatea rețetelor din Vest combină pâinea naan cu unt și usturoi. Și iese ceva delicios, de asta puteți fi siguri. Rețeta tradițională nu este însă cu unt (că s-ar topi la cât e de cald în India). Pâinea Naan tradițională este simplă, dar hrănitoare. Ca să sature rapid familiile mari. În bucătăriile orientale nu prea se gătește cu unt (probabil pentru că pe vremuri, fără frigider s-ar cam fi topit untul în deșert... zic și eu, but Im not a food historian). Uleiul este mai des întâlnit în gastronomia orientală. Sau untul ghee (care conține doar grăsime pură). Dar să nu uităm că untul ghee nu este numai cel mai bun unt din lume, este și cel mai scump unt din lume. Și dacă pe vremea bunicilor noastre era scump untul normal... sunt destul de convinsă că și pentru muritorii de rând din India sau alte țări, untul ghee era rezervat doar pentru persoanele foarte înstărite.


Long story short. Online sunt o grămade de rețete de naan cu unt. Eu am mers pe ulei de măsline. Voi, în secolul 21 cu toate ingredientele posibile la dispozițite, faceți așa cum considerați voi de cuviință :)

 

INGREDIENTE

- 7g de drojdie uscată

- 100ml de apă caldă (2-3 linguri)

- 2 lingurițe de zahăr

- 300g de făină

- 1/2 praf de copt

- 3 linguri de ulei de măsline

- 150g de iaurt gras (cel puțin 3.5% grăsime)

- vârf de sare

- optional: semințe de susan negru, chimion etc


Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei iar făina bine cernută înainte.


Pentru versiunea fără zahăr, folosiți drojdie proaspătă.

 

PREPARARE


1) Într-un castronel mic amestecăm apa caldă, zahărul și drojdia și o lăsăm să activeze (face o mică spumă albă).


2) Adăugăm făina, sarea, praful de copt, iaurtul, uleiul și drojdia activată în vasul robotului. Sau într-un vas pentru frământat dacă vrem să frământăm manual. Începem frământarea la o viteză scăzută până se omogenizează ingredientele, după care trecem la o viteză mai mare. Aluatul este gata atunci când nu se mai lipește de vasul robotului de bucătărie.


3) Scoatem aluatul, îl mai frământăm un pic cu mâna și îi dăm formă rotundă după care îl transferăm aluatul într-un bol pentru dospire, îl acoperim cu o cârpă de bumbac și îl lăsăm să crească până se dublează în volum. Dospirea poate să dureze 60-90 de minute în funcție de drojdie, făină dar și cât de cald e în casă.

4) Dacă este cald în casă, puteți lăsa aluatul direct în vasul robotului și acoperiți cu o cârpă. Mamele noastre țineau aragazul deschis și aluatul în apropriere ca să grăbească procesul. Merge și în ziua de azi :) Dar să nu fie nici prea aproape de foc.


5) După ce a dospit aluatul îl transferăm pe planșa de gătit (presărată cu un pic de făină). Îl frământăm de câteva ori cu mâna, după care îi dăm o formă rotundă și îl împărțim în 8.


6) Dăm o formă de biluță fiecărei bucăți de aluat și le așezăm pe un tocător presărat cu făină, acoperite cu o cârpă de bumbac umedă.


7) Luăm o bucățică de aluat și o întindem cu sucitorul. Lipiile naan sunt ceva mai mari și mai groase. Nu sunt foarte subțiri. La final, când sunt gata se și poate tăie pe jumătate și umple cu alte ingrediente. În mare, le-am dat o formă de 20cmx13cm. 8) Coacem lipiile într-o tigaie foarte fierbinte, fără ulei. Cam 3 minute pe fiecare parte.


9) Ținem lipiile acoperite cu un prosop ca să rămână calde până la servire.


10) Ele se păstrează bine până a doua zi dacă rămân învelite într-un prosop. Dar neavând conservanți, se pretează mai degrabă pentru consumul imediat.

 

NOTĂ

- Cum pâinile naan se mănâncă deobicei cu unt & usturoi, am încercat și eu o variantă mai locală cu leurdă și ulei de măsline. Rețeta o găsiți aici.


- Puteți înlocui uleiul și cu unt topit pentru un gust și mai 🤤🤤🤤


- Și evident că puteți servi pâinicile naan cu ce vreți voi! Merg de minune și cu nutella 😂

 
 


IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page