top of page

Mâncare de vinete

Comfort food românesc. O mâncare simplă, dar gustoasă. Ce poate să nu îți placă... usturoi, vinete, suc de roșii. Noi am mers pe varianta de post. Cred că ar merge și niște telemea rasă. Nu zic nu.


Personal sunt îndrăgostită de provocarea de a găsi cel mai bun wine pairing pentru mâncăruri tipic românești. Se zice că what grows together, goes together așa că am mers cu un Negru de Drăgășani la această mâncărică. S-au completat de minune!

 

INGREDIENTE

- 2 vinete de mărime medie

- 1 ceapă

- usturoi (opțional)

- 1/2 legătură de mărar

- sare & piper

- aprox 150 ml de bulion


 

PREPARARE


1) Vinetele se spală și se curăță de coajă. Se taie de-a lungul (sau rondele, cum vă place). Se dau cu sare și se lasă aprox 10 minute să își lase apa după care se sterg cu un prosop de hârtie.


2)Într-o tigaie încingem uleiul de floarea soarelui și prăjim vinetele. Mâncare va fi mult mai delicioasă așa ;) Vinetele prăjite le asezăm într-un castron între straturi de prosoape de hârtie (ca să mai absoarbă din ulei).


3) Într-o oală călim ceapa și usturoiul și mai adăugăm 2-3 linguri de apă. Când ceapa devine mai aurie și strălucitoare adăugăm și bulionul.


4) Adăugăm și vinetele după ce începe bulionul să fiarbă și lăsăm să dea câteva clocote la foc mic. Adăgugam și sarea & piperul iar la sfârșit mărarul tocat mărunt.

 

Notă

- nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page