top of page

Mayo-Avocado

Un dip gustos, ceva între maioneză și guacamole. Merge minunant cu niște cartofi prăjiți dar și în compania unui sandwich cu piept de curcan sau șuncă. O rețetă foarte populară în Olanda și Belgia, două țări unde maioneza este ridicată la nivel de artă (datoriăt consumului ridicat de cartofi prăjiți). Ei da, dacă credeați că numai în București se mănâncă într-o nebunie cartofi prăjiți, să știți că nu suntem singurii. Se pare că cu cât e vremea mai urâtă într-un oraș, cu atât crește și consumul de prăjeli. Nu cred că există nici o statistică oficială în acest sens, dar cu siguranță ar trebui! :D


Acolo am descoperit și alte arome nebune in maioneză: cu ghimbir, cu sfeclă, cu gin, cu mango, cu usturoi (gen aioli), cu dovleac etc etc etc. Noi rămânem la avocado. De data aceasta ;)

 

INGREDIENTE

- 80g de maioneză (adică maioneză din 2 ouă)

- 50g de iaurt grecesc

- 1 avocado copt

- 1/4 linguriță de piper cayenne

PT MAIONEZĂ

- 2 gălbenușuri crude

- 2 gălbenușuri fierte

- 1 vârf de soare

- 1/2 linguriță zeamă de lămâie

- ulei de floarea soarelui 

PREPARARE


1) Putem folosi maioneză din comerț. Sau ne facem curaj și încercăm să ne facem singuri maioneză! Este mult mai delicioasă atunci când e proaspăt făcută și avem mai mult control asupra alimentelor.


2) Pentru maioneză home-made: fierbem 2 ouă pt 5 minute. Adică adăugăm ouăle odată cu apa într-un ibric, dar numărăm 5 minute de când a început să fiarbă apa. După ce se mai răcesc un pic ouăle, scoatem gălbenușurile tari cu o linguriță și le transferăm în vasul în care vom face maioneza (să nu fie prea mare, căci nu vom face o cantitate mare de maioneză). Luăm ouăle nefierte și separăm gălbenușurile de albușuri. Adăugăm gălbenușurile crude la cele fierte + vârf de sare + zeama de lămâie. Amestecăm cu mixerul până s-au omogenizat toate ingredientele. Iar acum începe partea ceva mai dificilă și anume trebuie să adăugăm uleiul de floarea soarelui, dar puțin câte puțin. În firicel foarte subțire iar în același timp amestecăm constant cu mixerul, întotdeauna în sensul acelor de ceas. Nu schimbăm sensul, nu adăugăm tot uleiul deodata alfel riscăm să ni se taie maioneza. Când ne oprim? Atunci când considerăm că avem destul maioneză. Cu cât adăugăm mai mult ulei, cu atât vom avea mai multă maioneză.


3) Odată maioneza gata, adăugăm și iaurtul și bucățile de avocado. Amestecăm la blender. Și adăugăm și piperul cayenne.


4) Gustăm să vedem dacă mai trebuie, sare, piper sau piper cayenne...

 

NOTĂ


Ce este piperul Cayenne? De fapt nu este un piper. Este o boia care se face din ardei iuți din soiul Cayenne. De Porsche Cayenne cred că a auzit mai toată lumea. Ei, culoarea aceea de roșu intens vine de la acest ardei iubăreți ;) Au o aromă mai specială, dulce-iute și se pretează bine în sosuri, dulciuri... Se folosește în multe rețete mexicane. Ca de exemplu și această maioneză cu avocado ;)

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page