Mousse de mere
Apfelmuß din Deutschland! O rețetă foarte populară în spațiul german. O traducere mai tehnică ar fi mousse sau cremă de mere. De fapt, dacă e sa fiu absolut sinceră, e vorba de piure de mere. Da, la fel ca cel pentru bebeluși. Numai că mai adaugăm ceva mirodenii (scorțișoară, anason, opțional și zahăr) și o depozităm în borcane ca să ne bucurăm de ea toată iarna.
Cum se servește?
- mie îmi place cel mai mult cu iaurt și nuci la micul dejun
- în Austria se mănâncă cu kaiserschmarrn (un fel de aluat dulce prăjit în tigaie) - merge combinată foarte bine și cu dutch pancakes, waffles, oladi și tot ceea ce cade în categoria clătite
- foarte bună este și varianta de post: cu paste și nuci
- cu french toast
- pe post de umplutură la o plăcintă cu mere
- pe post de umplutură la turte, mini-patiserii etc
- peste griș sau orez cu lapte și și și....
Este o rețetă foarte ușoară, te salvează iarna când ai poftă de dulce. Pe noi ne salvează în fiecare an, deoarece avem o producție foarte mare de mere și uneori mai intrăm în pană de idei ce să facem cu ele :)

INGREDIENTE PT 3 BORCANE de 300g
- 1kg de mere
- 80ml de apă
- 2 linguri de zahăr (opțional)
- 1 baton de scorțișoară
- 2 steluțe de anason
PREPARARE
1) Spălăm merele, le curățăm de coajă, le scoatem casa și semințele și le tăiem în 4 (sau în bucăți mai mari).
2) Le punem la fiert cu 80ml de apă și 2 linguri de zahăr (opțional). Pt aromă, putem adăuga un baton de scorțișoară și 2 steluțe de anason.
3) Lasăm să fiarbă. Atunci când merele s-au înmuiat (durează aproximativ 20-25 de min), scoatem mirodeniile și dăm totul la blender ca să iasă ca un piure (merge și cu mixerul sau cu furculița).
4) Umplem borcanele sterilizate și cam asta a fost.
NOTĂ
- Acum, să faci gem sau dulcețuri e ușor. Fierbi fructele cu zahăr. Ce e cu adevarat greu este să găsești metoda de conservare potrivită. - La sfatul mamei am decis să mai fierbem borcanele umplute cu mere și sigilate bine. Doar ca să fim sigure că vor și ține toată iarna. Concret: am întors borcanele cu susul în jos. Această procedură ajută la sigilarea borcanului. Atunci când conținutul fierbinte intră în contact cu capacul se sigilează mai bine borcanul și nu mai intră aer. Lăsăm să se răcească peste noapte. După care, a doua zi, am adăugat borcanele răcite într-un vas mare umplut cu apa și le-am lăsat acolo până a fiert apa și încă 10 minute la clocot. De fapt am combinat 2 metode de conservare. A doua metoda (datul în clocot) este considerată de specialiști un pic mai sigură decât prima (cea cu susul în jos).
- Alte metode de conservare a gemurilor & Co.: răcirea treptată în cuptor cu ușa deschisă. Sau depozitarea borcanelor fiebinți într-o cădiță, acoperite cu multe pături de lână. Ideea este aceeași: se dorește răcirea treptată a borcanelor.
- Rețeta am făcut-o la sfârșitul lui octombrie, pe blog am pus-o pe la sfârșitul lui Februarie. Încă mai e bun piurul de mere ;)
- PS: puteți renunța complet la zahăr, dar nu uitați că zahărul nu este nu numai un îndulcitor, este și un conservant.