Orez brun
Din Taiwan m-am întors cu aprox 2 kilograme de orez brun. Ce este altfel la orezul brun? Este considerat mai sănătos, fiind mai neprocesat. Vorbind în termeni foarte generali și fără a intra prea mult în detalii de producție... încă mai conține cojițele în care crește de fapt bobul de orez.
Fiind mai neprocesat, pregătirea lui va lua ceva mai mult timp. Dacă un orez alb de la supermarket va fi gata în aprox. 15-20 de minute, orezul brun trebuie să fiarbă cel puțin 30 de minute. După care trebuie lăsat în pace încă 10-15 minute adiționale. Deasemenea, cere mai multă apă la fiert. Rația este de 1:2. Adică la o ceașcă de orez adăugăm 2 cești de apă.
Se merită atâta deranj? DA. Din punctul meu de vedere. Are complet alt gust. Plus că cine sunt eu să mă cert cu specialiștii în orez? :) Despre orez ar fi de spus o mie de lucruri, există mii de soiuri de orez, contează solul, momentul când este cules, cum este procesat, depozitat... chiar nu intru în detalii. Eu am ales fix acest orez pentru că era singurul produs a carui etichetă am reușit să o descifrez cât de cât. Ferma din Taitung, Taiwan din care produce acest orez a câștigat în 2019 premiul I la competiția anuală de orez organizată de japonezi: The International Contest on Rice Taste Evaluation in Kisarazu, Chiba Prefecture, Japonia. Aș zice că se pricep japonezii la orez ;)
Fermierul câștigător, Hsieh Mei-kuo, cultivă orez de peste 6 decenii și a câștigat acest premiu la 87 de ani, orezul său fiind în competiție cu peste alte 5.000 de produse similare. Nu cred că mi-aș dori să fiu un degustător de orez la această competiție :D Bine, premiul pentru cel mai bun orez nu l-a câștigat fix cu acest orez brun. Dar am tras eu concluzia că totuși că după 60 de ani experiență în domeniu, tataie cu siguranță știe ceva despre orez.
Deasemenea, poate nu știați, dar Taiwanul este o fostă colonie japoneză iar japonezii au influențat puternic stilul de a cultiva și a produce orezul în Taiwan. The food world is full of details :) Dar hai să trecem la fiert.

INGREDIENTE PT 2 PERSOANE
- aprox 150g de orez
- aprox 300ml de apă
- vârf de sare
PREPARARE
1) Spălăm orezul de 3 ori într-un castron, până când apa devine clară. După care îl lăsăm la înmuiat minim 15 minute (The longer the better. Basmati rice se lasă de exemplu la înmuiat peste noapte).
2) Punem orezul la fiert într-o oală (+vârf de sare), îl acoperim cu apă și îl lăsăm să fiarbă la flacără mică aprox 30-40 de minute. Începem să numărăm timpul din momentul în care începe să fiarbă apa. Nu amestecăm.
3) E gata atunci când toată apă este absorbită de către orez și încep să se formeze mici găurele între boabele de orez (semn că nu mai are apă). Se aplică aceeași regulă ca la paste, trebuie să fie al dente, fiert dar nu prea moale. Să îl simți totuși puțin la dinte.
4) Acoperim orezul cu un capac sau cu o folie de staniol și îl mai lăsăm încă 10-15 minute să stea la abur.
NOTĂ - Atenție! Orezul este gluten-free în mod natural. Dar dacă este procesat într-o fabrică unde se procesează și grâu... atunci s-ar putea să conțină urme de gluten.
- De ce spălăm orezul? Pentru a înlătura excesul de amidon. Ce rezolvăm prin asta?
=> 1) se digeră mai ușor. De multe ori sentimentul acela de balonare vine și de la excesul de amidon din alimente. Dacă amidonul umflă clătitele ca să fie mai pufoase, fiți siguri că se continuă același proces chimic și în stomac.
=> 2) boabele nu se mai lipesc așa de rău una de alta.