top of page

Orez cu lapte de cocos

O rețetă mai altfel de orez cu lapte, cu siguranță nu ceea cu care v-a răsfăt bunica atunci când erați mici. De ce este altfel? Pentru că vorbim de orez cu lapte de cocos, zahăr brun pentru o ușoară notă de caramel, rom și extract de vanilie. Nu fac foarte des această variantă, dar de fiecare dată când o fac mi se pare delicioasă. Este instant comfort food pentru mine, genul acela de mâncare care mă face să mă simt mai bine într-o zi urâtă și ploioasă.


În primul și în primul rând nu uitați că orezul trebuie întotdeauna spălat înainte de a fi folosit. De ce? Pentru a înlătura excesul de amidon. Ce rezolvăm prin asta?

=> 1) se digeră mai ușor. De multe ori sentimentul acela de balonare vine și de la excesul de amidon din alimente. Dacă amidonul umflă clătitele ca să fie mai pufoase, fiți siguri că se continuă același proces chimic și în stomac.

=> 2) boabele nu se mai lipesc așa de rău una de alta.


În funcție de orez, uneori trebuie ținut chiar la înmuiat pentru o oră sau peste noapte înainte de folosire. Este cazul orezului basmati. Cum pentru orez cu lapte nu folosim basmati, nu l-am mai lăsat la înmuiat.

 

INGREDIENTE PT 3 PERSOANE

- 200g de orez

- 400ml de apă

- 400ml de lapte de cocos (eu am folosit din acela de la conservă, mai cremos)

- 2 linguri de zahăr brun

- 1 lingură de rom

- 1linguriță de extract de vanilie


Pt decor:

- afine

- fulgi de cocos (fără zahăr adăugat)

- fulgi de cacao crud (fără zahăr adăugat)

- mentă proaspătă


sau ce aveți prin casă și ce vă place. Scorțișoara se va combina în continuare foarte bine cu laptele de cocos

 

PREPARARE


1) Spălăm orezul de 3 ori într-un castron, până când apa devine clară.


2) Punem orezul la fiert în apă (fără sare) și atunci când este al dente îl strecurăm. Se aplică aceeași regulă ca la paste, trebuie să fie fiert dar nu prea moale. Să îl simți totuși puțin la dinte.


3) Înlocuim apa cu laptele de cocos.


4) Adăugăm 2 linguri de zahăr brun + 1 lingură de rom for that extra kick. Evident că puteți să renunțați la rom. Dar în general se folosește des în rețetele cu iz tropical.


5) După ce am luăm vasul de pe foc, adăugăm și extractul de vanilie pentru o aromă mai intensă. Vanilia își pierde din aromă dacă este expusă la temperaturi înalte.

 

NOTĂ - Puteți să fierbeți orezul direct și în lapte de cocos, dar trebuie avut mai multă grijă să nu se prindă. Plus că orezul absoarbe foarte mult lichid, deci vă va trebui o cantitate mai mare de lapte de cocos.


- Am presărat un pic de zahăr brun peste orezul cald. S-a topit ușor și a creat o crustă dulce la suprafață. - Atenție! Orezul este gluten-free în mod natural. Dar dacă este procesat într-o fabrică unde se procesează și grâu... atunci s-ar putea să conțină urme de gluten.

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page