Pâine Toast
O pâine pufoasă și perfectă pentru sandwichuri, dar nu numai. Cu siguranță o variantă mult mai sănătoasă față de pâinea toast din comerț care conține foarte mulți conservanți și afânători.

INGREDIENTE
- 600g de făină pentru pâine, tip 650
- 50g de unt moale
- 7g de drojdie uscată (1 pliculeț)
- 2 lingurițe de sare
- 400 ml de lapte
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei iar făina bine cernută înainte.
PREPARARE
1) Adăugăm făina, sarea, laptele, untul și drojdia în vasul robotului. Sau într-un vas pentru frământat dacă vrem să frământăm manual. Începem frământarea la o viteză scăzută până se omogenizează ingredientele, după care trecem la o viteză mai mare. Aluatul este gata atunci când nu se mai lipește de vasul robotului de bucătărie.
2) Transferăm aluatul într-un bol pentru dospire, îl acoperim cu o cârpă de bumbac și îl lăsăm să crească până se dublează în volum. Dacă este cald în casă, puteți lăsa aluatul direct în vasul robotului și acoperiți cu o cârpă. Mamele noastre țineau aragazul deschis și aluatul în apropriere ca să grăbească procesul. Merge și în ziua de azi :) Dar să nu fie nici prea aproape de foc.
3) După ce a dospit aluatul (durează aprox 60-90 de minute până se va dubla în volum), îl transferăm pe planșa de gătit (presărată cu un pic de făină). Îl frământăm de câteva ori cu mâna, după care îi dăm o formă rotundă și îl lăsăm din nou la dospit pentru 15 minute, acoperit cu aceeași cârpă de bumbac.
4) Întoarcem aluatul și îl întindem cu mâna în toate direcțiile până ajungem la o formă dreptunghiulară după care rulăm pe marginea scurtă.
5) Ungem cu unt forma de cozonac și o tapetăm cu făină. Asezăm aluatul după care îl acoperim din nou cu cârpa de bumbac și îl mai lăsăm la dospit pentru aprox 30 de minute. 6) Încălzim cuptorul la 200 de grade, iar pe nivelul de jos pregătim un vas pentru apă (metalic, de iena, o formă de chec ...orice rezista la cuptor).
7) Turnăm aprox 100 ml de apă în vasul din cuptor. Adăugăm și forma cu aluat și o lăsăm la copt pentru aproximativ 15 de minute după care scadem temperatura la 180 de grade și dacă apa din vas s-a evaporat complet, mai adăugăm. Lăsăm la copt pentru încă 30-35 minute.
8) La sfărșitul coacerii, verificăm dacă pâinea este gata. Ea ar trebui să se dezlipească deja ușor de pe marginea formei.
9) Scoatem tava cu pâine, scoatem și pâinea din tavă și o pulverizăm cu apă rece pentru luciu. Transferăm pâinea pe un grilaj ca să se răcească uniform și să nu transpire pe partea inferioară.
Știu că pofta e mare acum, iar mirosul de pâine proaspătă este irezistibil.... dar trebuie lăsată un pic să se răcească înainte să o gustați :)
NOTĂ
- Poate vi se par prea mulți pașii pentru dospire. Vă înțeleg, dar sunt necesari ca să se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Deasemenea, trebuie să știți că a face pâine în casă este o mică artă în sine. O artă cu multe secrete și detalii. Și nici măcar nu lucrăm cu maia. Așa că fiți răbdători și urmați toți pașii.
- Eu deobicei folosesc cantitatea dublă și fac doua pâini deodată. Una o mâncăm proaspătă iar pe a doua o punem la congelator. Se menține foarte bine. Atenție însă, nu toți roboții de bucătărie au capacitate pentru 1.2 kg de făină.