top of page

Păstrav la cuptor

... cu lămâie & pătrunjel și copt în hârtie de pergament. Sau en papillote, așa cum se numește de fapt această tehnică de gătire. Fluturaș pe franceză ;)


O rețetă simplă și rapidă. Și sănătoasă. Mă rog, atât de sănătoasă cât e și păstrăvul de crescătorie... că doar producătorul știe cu ce sunt hrăniți peștii și ce antibiotice primesc acolo. Dar vorba americanului, hope dies last. Așa că sper și eu că păstrăvul de crescătorie din comerț este cât de cât ok. Nu de alta, dar păstrăv de captură mai rar prin București. De fapt, în general pește românesc se găsește din ce în ce mai greu prin București :( Doradă, somon, hamsi grecești etc etc etc - fără număr. Pe al nostru trebuie să îl vânăm ceva mai intens prin magazine. Așa că ne descurcăm și noi cu ce putem.

Nu știu însă cum vi se pare vouă, dar mie mi se pare foarte trist că având acces la Dunăre, Marea Neagră și atâtea râuri, lacuri și bălți noi ne bucurăm la o doradă de import. Toate statisticile menționează cât de puțin pește consumă românii, dar prea puțini menționează interesele importatorilor de pește și susținerea politică pe care o au aceștia. Mai pe românește... aș mânca mai mult pește, dar peștele proaspăt și local e cam greu de găsit. Iar mie personal, rafturile acelea cu pește congelat de la supermarket nu mă atrag deloc. Dar să lăsăm politica și să trecem la rețetă!

 

INGREDIENTE PENTRU 3 PERSOANE

- 3 păstrăvi eviscerați

- mult usturoi

- 2 lămâi netratate

- 1 legătură de pătrunjel

- 1 legătură de mărar

- sare & piper

- 2-3 linguri de ulei de măsline

- hârtie de pergament (de copt)

- sfoară


 

PREPARARE


1) Dacă peștele nu este eviscerat, va trebui să îl curățați de solzi, să îi tăiați aripile și să îi scoateți intestinul.


2) Dacă este deja eviscerat, treaba e mai ușoară... Mai întâi spălăm peștele după care îl așezăm pe șervete de hârtie ca să mai absoarbă din umezeala.


3) Tăiem 3 bucăți de hârtie de pergament, cât să împachetăm în ea peștele. Așezăm fiecare bucată de pește pe o bucată de hârtie.


4) Spălăm bine lămâile și dacă nu am găsit lămâi netratate, le curățăm și de coajă. Citricele din ziua de azi sunt stropite ca să reziste la raft și la transport iar coaja lor de cele mai multe ori nu este comestibilă.


5) Spălăm și tocăm pătrunjelul și mărarul. Putem folosi și pătrunjel și mărar de la congelator. Curățăm și tăiem usturoiul.


6) Presărăm un pic de sare & piper pe pește, adăugăm și la interior.


7) În interiorul peștelui așezăm usturoiul tocat, 2 rondele de lămâie, pătrunjel și mărar.


8) Stropim păstrăvul cu pic de ulei după care îl învelim în hârtie și îl legăm la capete.


9) Adăugăm pachețelele de păstrăv direct pe grilaj în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Va fi gata în aproximativ 20 de minute.

 
 

NOTĂ


- Nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)- Puteți folosi și lămâile direct cu coajă, dar citiți cu atenție eticheta. Majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page