top of page

Spaghete cu file de somon afumat

O rețetă ușoară, înnăscută din nevoie. Aveam niște file de somon afumat prin frigider și nu se mai atingea nimeni de el. Așa că am improvizat această rețete din ingrediente care mi se pare mie că merg bine împreună: somon, ceapă, vin alb, capere, mărar și un pic de smântână. Și pac, am scăpat de somonul ușor învechit din frigider.

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII

- 300g de paste (spaghetti)

- aprox 200g de file de somon afumat

- 2 cepe mici (sau 1/2 de ceapă mare, chinezească)

- 75ml de vin alb (preferabil sec sau demi-sec)

- 1/2 de legătură de mărar (aprox 70-100g)

- sare & piper

- 2 lingurițe de capere

- 2 linguri de smântână grasă (mie nu îmi place cea lichidă pt gătit, dar voi faceți cum vă place vouă) 

PREPARARE


1) Pregătim somonul, îl tăiem în bucăți ceva mai mici. El ș-așa se va descompune în tigaie. Curățăm ceapa și o tăiem în felii subțiri (julienne). Spălăm și tocăm mărarul.


2) Punem pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. În mare asta înseamnă vreo 400-500ml de apă. Adăugam pastele DUPĂ ce a început să fiarbă apa. Lăsăm la fiert minimim 15 minute după care le verficăm. Sunt gata atunci când sunt al dente. Adică fierte, dar totuși nu prea moi. Să le simți un pic la dinte (al dente....). Scurgem pastele și păstrăm o cană din lichidul în care au fiert. O cană din aceea de mamaie, de la pomană. Nu de la Starbucks de 400 ml :D)


3) Într-o tigaie încăpătoare încingem uleiul de măsline şi călim ceapă până când capătă o culoare mai strălucitoare și se înmoaie. Eu mai adaug uneori un pic de apă ca să fiu sigură că nu se arde.


4) Adăugăm și somonul şi îl lăsăm să se călească cam 5 minute după care adăugăm și vinul și lăsăm să fiarbă la foc mic încă aprox 5-7 minute. 5) După ce s-a închegat un pic sosul, adăugăm și caperele și cele 2 linguri de smântână și amestecăm.


6) La final adăugăm și pastele scurse cu 1/2 din cana cu apa în care au fiert pastele. Amestecăm bine. Personal nu mi se pare că parmezanul face o combinație genială cu somonul.... dar fiecare face cum îi place.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page