top of page

Tagliatelle cu gălbiori și vin alb

Nu vorbim de orice fel de paste și despre orice fel de ciuperci! Vorbim de chantarelles sau gălbiori cum se mai numesc la noi. Gălbiorii cresc și pe meleaguri mioritice și deși în străinătate se folosesc foarte des... la noi de abia încep să crească în popularitate în mediul urban. La țară se mănâncă bureți de când lumea și pământul (bureți - un regionalism pentru ciuperci). Chanterelles am găsit cel mai des la la Lidl. Toamna, de import din Italia. Sunt niște ciuperci mai mari și galbene ca aspect, dar cărnoase și delicioase la gust. Merg foarte bine în combinație cu smântână sau un sos de vin alb (ceea ce vom face și noi!). Adică eu am făcut deja, sper să încercați și voi.


Iar cei care respectă rețetele de paste cu religiozitate because Pasta is Life... știu că tipul de paste folosit diferă în funcție de sos. Iar în cazul nostru se recomandă tagliatelle, care sunt ceva mai late decât spaghetti. Regula de bază este următoare: cu cât este mai gras, mai dens, mai sofisticat sosul, cu atât sunt mai late (sau mari) pastele. Puteți să înlocuiți tagliatelle cu pappardelle sau fetuccine. Acum, dacă se întâmplă cumvă să nu fiți un true pasta addict și nu aveți decât spaghetti în casă... nu cred că vi se va interzice accesul în Vatican. Rămâne între noi! Că doar noi românii trebuie să ținem unii cu alții, SI ? ;)

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII

- 300g de paste

- usturoi (mult usturoi!)

- aprox 500g de gălbiori/chantarelles

- 2 linguri de ulei de măsline

- 2 cepe mici (sau 1/2 de ceapă mare, chinezească)

- 75ml de vin alb (preferabil sec sau demi-sec)

- 1/2 de legătură de pătrunjel (aprox 70-100g)

- sare & piper

- parmezan







 

PREPARARE


1) Pregătim ciupercile. Ele trebuie curățate de impurități. Puteți să le spălați sub jetul de apă și să le luați la mână, uneori codițele sunt uscate și trebuie tăiate la extremități. Pentru cei care preferă un gust mai intens de ciuperci, recomand să NU le spălați cu apă pentru că ciupercile absorb apa ca un burete. Ci să folosiți o perie de bucătărie și se le frecați foarte ușor cu ea.


2) Tăiem ciupercile în bucăți mai mici și atât cât se poate, mai egale între ele. Pe cele mici nu le tăiem. Veți observa că variază în mărime.


3) Punem pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. În mare asta înseamnă vreo 400-500ml de apă. Adăugam pastele DUPĂ ce a început să fiarbă apa. Lăsăm la fiert minimim 15 minute după care le verficăm. Sunt gata atunci când sunt al dente. Adică fierte, dar totuși nu prea moi. Să le simți un pic la dinte (al dente....). Scurgem pastele și păstrăm o cană din lichidul în care au fiert. O cană din aia de mamaie, de la pomană. Nu de la Starbucks de 400 ml :D)


4) Curățăm ceapa și usturoiul și le tocăm mărunt.


5) Încingem uleiul de măsline într-o tigaie încăpătoare şi călim usturoiul și ceapă până când capătă o culoare mai strălucitoare și se înmoie. Eu mai adaug uneori un pic de apă ca să fiu sigură că nu se ard.


6) Adăugăm și gălbiorii peste ulei şi îi lăsăm să se călească cam 10 minute, ei vor începe să îşi lase apa şi să se înmoaie. Amestecăm din când în când ca să se prăjească uniform.


7) Când a început să scadă apa din tigaie, adăugăm și vinul și lăsăm să fiarbă la foc mic (aprox 5-7 minute). 8) După ce s-a închegat un pic sosul, adăugăm și pastele scurse cu 1/2 din cana cu apa în care au fiert pastele. Amestecăm bine. Servim cu pătrunjel tocat și parmezan.

 
 

NOTĂ


- Nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)



 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page