top of page

Paste cu pesto de leurdă

.... și cu niște lardons și ouă de prepeliță. Dacă vreți o variantă vegetariană, renunțați la lardons (un fel de bacon francez). Pentru varianta vegană/de post: renunțați la lardons, ouă și parmezanul din pesto. Îl puteți înlocui cu niște drojdie inactivă sau pur și simplu nu adăugați nimic în locul parmezanului.


Nu vă place carnea de porc, merge și un piept de pui sau curcan la grătar. Taiat felii și așezat frumos deasupra. La fel de bine ar merge și un steak de vită medium rare . Și definitiv creveți. Creveții chiar se combină minunat cu aroma de usturoi a leurdei.


Pestoul de leurdă îl puteți ține la frigider aprox 2 săptămâni. Se poate servi și pe pâine și în amestecat într-un couscous.... posibilități sunt multe. Personal îmi place foarte mult în combinație cu niște coaste de miel. Și cam așa îl și mănânc. O porție mare de paste cu pesto de leurdă atunci când leurda e de sezon. După care țin restul de pesto la congelator până la Paște și îl adaug la friptura de miel.

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII

- 300g de paste


- 150g de leurdă

- 50g parmesan

- sucul de la ½ lemon

- 50g de muguri de pin (sau alune caju, alune nesărate, merg chiar și nucile tradiționale)

- 150ml de ulei de măsline
 

PREPARARE


1) Spălăm bine leurda. Ea mai conține uneori impurități (gen frunze uscate din pădure). Înlăturăm bulbii de flori și tulpina mai albă.


2) Călim ușor mugurii de pin într-o tigaie încinsă. Nu e nevoie să adăugăm ulei. Aprox 2 minute pe fiecare parte. Cât să fie rumeniți un pic.


3) Într-un blender adăugăm parmezanul ras, leurda tocată, mugurii de pin, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper în blender.... și îl lăsăm să își facă treaba până obținem textura dorită.


3) Punem pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe pachet. În mare asta înseamnă vreo 400-500ml de apă. Adăugam pastele DUPĂ ce a început să fiarbă apa. Lăsăm la fiert minimim 15 minute după care le verficăm. Sunt gata atunci când sunt al dente. Adică fierte, dar totuși nu prea moi. Să le simți un pic la dinte (al dente....). Scurgem pastele și păstrăm o cană din lichidul în care au fiert. O cană din aia de mamaie, de la pomană. Nu de la Starbucks de 400 ml :D)


4) În timo ce fierb pastele, prăjim și bucățile de lardons într-o tigaie. Deobicei lasă foarte multă grăsime așa că puteți să nu adăugați nici un fel de ulei.


5) Fierbem ouăle de prepeliță aprox 5 min (începem să numărăm din momentul în care începe să fiarbă apa). Decojim ouăle.


5) Scurgem pastele și le transferăm într-un castron și adăugăm 2-3 linguri de pesto, lardons și ouăle de prepeliță.

 

NOTĂ

- putem prăji mugurii de pin și la cuptor pt aprox 5 min la 180 de grade.


- nu aveți lardons, merge și bacon, pancetta, șuncă, kaiser etc. You get the idea.


- o alternativă la blender este mojarul. Tradiționalul pesto de fapt se face manual. Așa putem controla mult mai bine textura dorită. Mai întâi se adăugă mugurii, zdrobim. Adăugăm uleiul și leurda, zdrobim. Zeamă de lămâiem sare și piper, zdrobim. De abia la sfârșit se adaugă parmezanul. Și iar mai zdrobim un pic. De fapt este o activitate care te induce ușor într-o stare de zen. Un pahar de vin, o muzică bun. Și zdrobești acolo repetitiv. Doar timp să ai la dispoziție ;)


- personal prefer un pesto mai nutty. Cu bucăți mai mari de muguri de pin și mai puțin lichid. Vouă poate vă place fix invers...

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page