Pește în frunze de viță
O rețetă veche de câteva mii de ani. Nu știu să vă zic exact acum câte mii de ani a descoperit omul că peștele îmbrăcat în foi de viță sau de smochin și pus pe grătar este absolut fenomenal. Cert e că cea mai veche rețetă scrisă a acestui preparat e datată aproximativ pe la 350 î.H. Apare în poezia/epopeea lui Archestratus numită Hedypatheia. Ceea ce în zilele noastre s-ar traduce aproximativ A Life of Luxury. Explicat foarte simplu, acestui sicilian rămas în istorie drept Archestratus îi placea să călătorească (de la Asia la Marea Neagra), să mănânce chestii bune și să scrie despre asta. Un stră-stră-stră.....strămoș al bloggerilor de azi :D
Ce îmi place foarte mult este faptul că rețeta nu s-a schimbat de atunci și până azi: pește proaspăt, foi de viță sau de smochin, usturoi, oregano, ulei de măsline, lămăie și un vârf de sare. Lucrurile bune în general sunt și foarte simple. Și supraviețuiesc trecerii timpului.

INGREDIENTE
- 4 pești întregi de mărime medie: scrumbie, macrou, păstrăv, biban de mare
- 2 lămâi
- oregano uscat sau proaspăt
- aprox 100ml de ulei de măsline
- usturoi
- sare
- 15-20 de frunze de viță sau smochin
Opțional:
- puteți folosi și file de somon sau doradă pentru această rețetă
- dacă nu aveți acces la foi de viță din vie, se găsesc marinate/murate la borcan în supermarketuri sau măcelării turcești/arabe/halal

PREPARARE
1) Primul lucru: preparăm mujdeiul/dressingul sau cum vreți să îi ziceți. Usturoiul împreună cu celelate mirodenii au nevoie de cel puțin jumătate de oră ca să își dezvolte aromele.
2) Într-un mojar adăugam usturoiul, un vârf de sare și strivim. Adăugăm oregano proaspăt sau uscat și mai strivim un pic până se amestecă bine ingredientele. Adăugăm uleiul de măsline, lăsăm mujdeiul să stea și ne ocupăm de pește. Puteți folosi și un mini/blender în loc de mojar.
3) Dacă folosiți frunze de viță proaspete, acestea trebuie date 1minut în apă clocotită. Alternativ puteți folosi foi de viță de la borcan. Dacă folosiți frunze de smochin, atunci le lăsăm crude.

4) Într-o oală punem apă la fiert. Atunci când clocotește adăugăm frunzele de viță pentru 1 minute. Procedăm așa ca să se înmoaie puțin și să se modeleze mai ușor în jurul peștelui.
5) În ziua de azi, peștele cumpărat în supermarketuri sau pescării este în general deja eviscerat. Dacă nu, atunci va trebui să vă ocupați de acest pas: înlăturăm solzii, scoatem intestinul și bronhiile și spălăm bine bine peștele.
6) Spălăm bine lămâia și o tăiem rondele. Dacă nu este bio, atunci o curățăm și de coajă.
7) Deschidem burtica peștelui, ungem peștele cu mujdei și așezăm 2 rondele de lămâie.
8) Pregătim cuptorul la 180 de grade. Așezăm o foie de copt pe tavă și împachetăm fiecare pește în 4-5 frunze de viță. Dacă folosiți frunze de smochin, acestea trebuie legate cu ață în jurul peștelui pentru că altfel se vor desprinde. Se modelează ceva mai greu, dar au o aromă deosebită. Dacă v-a mai rămas mujdei, puteți unge pe deasupra. Dacă nu, ungeți peștii îmbrăcați în frunze cu un pic de ulei de măsline.
9) Dăm peștele la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aprox 20 de minute.
NOTĂ
- nu aveți oregano? la limită merge și cimbru. dar chiar e mai bun cu oregano ;)
- se poate servi cu orez basmati, piure, cartofi la cuptor, cartofi fierți. Noi am mers pe ultima variantă.
- se combină minunat cu capere (ca oricare pește).
- frunzele evident că sunt comestibile (în comparație cu foile de aluminiu...). Le puteți mânca sau le dați la o parte. Noi nu le-am mâncat.
- noi am dat peștele la cuptor din comoditate, dar această rețetă este cu adevărat divină atunci când peștele se face la grătar, pe jar. - nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)
- Puteți folosi și lămâi direct cu coajă, dar citiți cu atenție eticheta. Majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.