top of page

Pesto de leurdă

Iubesc primăvara atunci când apare leurda. Iar unul dintre preparatele pe care le pregătesc în fiecare început de primăvară este pestoul de leurdă. Este super ușor de făcut și îl puteți ține la frigider aprox 2 săptămâni. Se poate servi și pe pâine, adăgaut la paste dar și în amestecat într-un couscous. Posibilități sunt multe. Personal îmi place foarte mult în combinație cu niște coaste de miel. Și cam așa îl și mănânc. O porție mare de paste cu pesto de leurdă atunci când leurda e de sezon. După care țin restul de pesto la congelator până la Paște și îl adaug la friptura de miel.


Pentru varianta vegană/de post puteți înlocui cu niște drojdie inactivă sau pur și simplu nu adăugați nimic în locul parmezanului.

 

INGREDIENTE

- 150g de leurdă

- 50g parmesan

- sucul de la ½ lemon

- 50g de muguri de pin (sau alune caju, alune nesărate, merg chiar și nucile tradiționale)

- 150ml de ulei de măsline




 

PREPARARE


1) Spălăm bine leurda. Ea mai conține uneori impurități (gen frunze uscate din pădure). Înlăturăm bulbii de flori și tulpina mai albă.


2) Călim ușor mugurii de pin într-o tigaie încinsă. Nu e nevoie să adăugăm ulei. Aprox 2 minute pe fiecare parte. Cât să fie rumeniți un pic.


3) Într-un blender adăugăm parmezanul ras, leurda tocată, mugurii de pin, uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper în blender.... și îl lăsăm să își facă treaba până obținem textura dorită.

 

NOTĂ

- putem prăji mugurii de pin și la cuptor pt aprox 5 min la 180 de grade.


- o alternativă la blender este mojarul. Tradiționalul pesto de fapt se face manual. Așa putem controla mult mai bine textura dorită. Mai întâi se adăugă mugurii, zdrobim. Adăugăm uleiul și leurda, zdrobim. Zeamă de lămâiem sare și piper, zdrobim. De abia la sfârșit se adaugă parmezanul. Și iar mai zdrobim un pic. De fapt este o activitate care te induce ușor într-o stare de zen. Un pahar de vin, o muzică bun. Și zdrobești acolo repetitiv. Doar timp să ai la dispoziție ;)


- personal prefer un pesto mai nutty. Cu bucăți mai mari de muguri de pin și mai puțin lichid. Vouă poate vă place fix invers...

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page