top of page

Plachie de pește

Plachie cu caras de Olt. Pe o mămăliguță caldă.


Fac parte din aceea categorie de oameni cărora nu prea le era drag peștele în timpul copilăriei. Cu excepția hamsilor prăjite, cu greu mă convingea mama să gust o bucățică de pește. Și asta e tare păcat având în vedere că pe atunci încă se mai găsea pește proaspăt românesc la tot pasul... Dar asta, recuperez și eu timpul pierdut așa cum pot.


Am descoperit plachia dobrogeană ca fel de mâncare foarte târziu în viață. Și chiar e păcat pentru că se gătește extraordinar de ușor. Recunosc că singură nu m-ar fi dus capul să combin peștele cu suc de roșii și să îl dau la cuptor. Rețeta care m-a inspirat este de la @iuliana_bucate_aromate , dar cum nu aveam fix toate ingredientele în bucătărie în ziua în care am gătit plachia, am mai adăugat câteva chestii de la mine.


Vă las să descoperiți rețeta și închei cu o întrebare de mare importanță: la pește în suc de roșii... bem vin alb sau vin roșu? 😂

 

INGREDIENTE

- peşte cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn. fitofag etc)

- 3 cepe medii

- 1-2 ardei grași

- usturoi

- 150 ml de suc de roșii (sau o conservă cu roșii decojite)

- 150 ml vin alb, sec

- 2-3 foi de dafin

- sare și piper


Opțional: mult pătrunjel verde, capere mari, roșii uscate în ulei


 

PREPARARE


1) Dacă peștele nu este deja curățat, trebuie înlăturați solzii, scoase intesetinele, bronhiile și în funcție pește, îndepărtate aripioarele. Dacă peștele este prea mare, el trebuie porţionat. Și spălat foarte, foarte bine. În mai multe ape. Întotdeauna.


2) Pregătim legumele: tăiem ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, tocăm usturoiul.


3) Încingem uleiul într-o tigaie și călim ceapa după care adăugăm și usturoiul și ardeiul.


4) După ce s-au înmuiat legumele, adăugăm și sosul de roșii și amestecăm.


5) Ungeți cu ulei tava care va merge la cuptor, așezăm peștele și acoperim cu sosul pregătit la tigie.


6) Adăugăm și vinul, foile de dafin, sare și piper. Eu am mai adăugat și roșii uscate conservate în ulei de măsline. Și capere mari.


7) Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aprox 25 de minute.

 

NOTĂ


- nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)


- deobicei avem în congelator ardei tocat din grădină. Iarna scoatem un pachețel și îl folosim la mâncărurile cu mult bulion/sos de roșii. Ardeiul din grădină este mult mai gustos în comparație cu cel care se găsește iarna la supermarket. Puteți înlocui și cu 1-2 linguri de zarzavat.


- recomand o ceapă mai dulce, gen echalotte. Sau cepe mai mici, soi românesc. Ceapa aceea mare și albă de gătit este deobicei mult prea iute și puternică la gust pentru o astfel de mâncărică. Dacă nu aveți altceva, ajunge și 1/2 dintr-o ceapă mare.


- pentru o pată de culoare, putem adăuga pătrunjel proaspăt tocat.


- noi am servit cu mămăligă. Îmi este greu să găsesc un înlocuitor pentru mămăligă când vine vorba de pește :D

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page