top of page

Prăjitură cu smochine și făină de migdale

O rețetă inspirată de Ottolenghi și a lui faimoasă Almond-Fig Cake. De fapt dacă e să fiu sinceră, vorbim de fapt de un pandișpan cu smochine. Dar dacă Ottolenghi îi zice cake, îi zic și eu prăjitură.

Nu știu voi, dar eu nu am crescut cu smochine. Le-am descoperit foarte târziu ca și aliment și chiar și după ce le-am descoperit, m-am cam limitat în a le folosi doar pe platourile cu brânzeturi. Deși se pare că bunica mea le adora și chiar avea un smochin în grădină și făcea chiar și dulceață de smochine. Dar cumva toate aceste preparate minunate au trecut pe lângă mine (probabil pentru că mama nu suportă smochinele :p). În orice caz, acum avem și noi un smochin în grădină și în fiecare toamnă mă confrunt ce aceeași problemă: ce fac cu ele????! Așa că m-am pus pe căutat rețete cu smochine prin bucătării străine care au mai multă experiență în pregătirea acestor fructe minunante (Grecia, Italia, Maroc, Israel...). Am încercat multe rețete, multe nu mi-au plăcut. Dar această prăjitură chiar m-a cucerit. Prepararea ei este foarte foarte simplă, nu ia mult timp și mai e și bună la gust. Sper să vă placă și vouă. Eu am ajuns să o pregătesc în fiecare an și încă nu m-am plictisit de ea (probabil pentru că o fac doar de 2-3 ori pe an când am la dispoziție smochine proaspete).

 

INGREDIENTE

am folosit o formă cu diametru de 24cm

- 120g de făină de migdale

- 65g de făină de grâu

- 100g de zahăr

- 2 ouă

- 130g de unt la temperatura camerei

- 50g de iaurt grecesc

- aprox 10-15 smochine mai ferme

- vârf de sare - 2 lingurițe de scorțișoară măcinată

- 1-2 lingurițe extract de vanilie

- 1 linguriță de ghimbir măcinat (opțional)

- praf de copt

 

PREPARARE


1) Se dă cuptorul la 180de grade, se unge tava cu unt și se tapetează cu făină


2) Se macină sâmburii de migdale până obținem un rezultat foarte fin, similar cu făina de grâu. Sau cumpărați făină de migdale de-a gata de la magazin (prăjitura va avea însă un gust mai intens dacă făina de migdale este proaspăt măcinată).


3) Eu folosesc robotul pentru această prăjitură, dar puteți folosi și un mixer. În vasul robotului se adaugă cele 130g de unt la temperatura camerei cu 100g de zahăr și se amestecă până se uniformizează compoziția. Se adaugă ouăle (unul câte unul) și extractul de vanilie.


4) Într-un vas separat amestecăm făina de migdale, făina de grâu, un vârf de sare, scorțișoară, ghimbirul (opțional) și un praf de copt. Se adaugă la amestecul de unt cu zahăr iar după ce s-au incorporat uniform toate ingredientele, se adaugă și iaurtul grecesc.


5) Așezăm aluatul în formă și decorăm cu smochinele tăiate pe jumătate, cu fața tăiată în sus. Se dă la cuptor aprox 35 de min. Facem testul cu scobitoarea.

 

NOTĂ


- Ghimbirul măcinat este opțional. Știu că nu are toată lumea în bucătărie și îi mai dă prăjiturei și o tentă exotică. Mie îmi place, dar nu este pe gustul tuturor. În mod special persoanele mai vârstnice nu se împacă foarte bine cu ghimbirul. DAR, dacă aveți și nu vă este frică să experimentați chiar se combină foarte plăcut cu scorțișoara și smochinele.


- Dacă doriți o notă de caramel mai accentuată, folosiți zahăr brun. - Puteți pregăti smochinele cu 30 - 90 de minute înainte. Le tăiați și le stropiți cu un pic de rom, cognac, calvados, whisky. Vor avea o notă alcolizată foarte foarte plăcută. Dar stați liniștiți, alcoolul se evaporă atunci când este expus la căldura cuptorului. Dar când zic stropiți, I mean stropiți. Adică adăugați un picuț acolo pentru aromă. Nu le înecăm cu tot conținutul sticlei :p

 


 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page