top of page

Prăjitura REGINA MARIA

Prăjitura REGINA MARIA, regina tuturor prăjiturilor la tava. Nu cunosc istoricul acestei prăjituri și de ce se numește așa. Dar îi cunosc istoricul la noi în familie și nu există Crăciun sau Revelion când mama să nu o fi pregătit.


Caietul cu rețete pare foarte vechi, dar de fapt este din anii 80. Și mama povestește de fiecare dată cât s-a chinuit pe lângă o colegă de serviciu și câte favoruri i-a făcut ca să îi dea și ei rețeta. Erau vremuri în care oamenii nu prea dădeau share ca în ziua de azi, iar o rețetă bună era considerată moștenire de familie. Un secret culinar care nu se împărțea cu alții. Într-un final a ajuns și la noi și de atunci ne bucurăm de această prăjitură cu adevărat regală, cu 2 blaturi diferite și o cremă cu unt și cu ness. Combinată ingenios cu nucă pralinată. Un adevărat deliciu. De-a lungul timpului s-au mai găsit musafiri care să mai refuze o felie de cozonac. Dar până acum nimeni nu s-a abținut de la Regina Maria. Inclusiv cei care nu consumă cafea în mod normal o găsesc delicioasă.


 

INGREDIENTE

Blatul 1 (practic un pandișpan):

- 4 ouă

- 4 linguri de zahăr - 4 linguri de făină


Blatul 2 (practic o bezea cu nucă):

- 6 albușuri

- 100-150g de zahăr - 200g de nucă măcinată - 2 linguri de făină


Crema:

- 6 gălbenușuri

- 100-150g de zahăr - 3 lingurițe de ness - 200g de unt la temperatura camerei


 


MOD DE PREPARARE Blatul 1:

Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă cu mixuerul sau robotul și se adaugă pe rând cele 4 linguri de zahăr. Adăugăm și gălbenușurile. La final incorporăm făina cernută, lingură cu lingură. Amestecând manual de sus în jos.

Se unge tava cu unt, se tapetează cu făină și se transferă pandișpanul. Dăm la cuptor preîncălzit aprox 20-25 min la 200 grade. Când este gata, scoatem tava. O lăsăm un pic la răcit după care o transferăm pe un platou sau tocător mai mare.


Blatul 2:

Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile le putem deja pune în oala în care vom prepara crema. Se bat albușurile bine bine, ori cu mixerul ori la robot. Se incorporează puțin câte puțin și zahărul. La fel procedăm și cu nuca măcinată. La final adăugăm și 2 linguri de făină pe care le incorporăm manual, amestecând de sus în jos. La fel, ungem tava cu unt, tapetăm cu făină și o dăm la cuptor aprox 15-20 min. O scoatem când este gata, o lăsăm câteva minute la răcit și o transferăm pe alt platou.

Crema: Crema o putem pregăti într-o oală cu fundul dublu la foc mic. Sau într-un castron termorezistent, la bain marie. Mama folosește tuciul pentru mămăligă :) Dizolvăm nessul in 3 linguri de apă fierbinte. Punem pe foc oala cu gălbenușuri și incorporăm zahărul, amestecând cu un tel, totul la foc mic. Când compoziția crește în volum, adăugăm și nessu-ul și amestecăm în continuare până se mai evaporă apa și avem o textură de cremă mai închegată. Lăsăm crema la răcit după care incorporăm untul și amestecăm cu mixerul.

3/4 din cremă întindem pe primul pandișpan. Așezăm al doilea blat pe care îl ungem cu restul cremei. Decorăm cu nuci pralinate. Adică aprox 150g de nuci care au fost date 15 minute la cuptor. După care le sfărâmăm grosier, ori cu un cuțit, ori cu făcălețul.

În mod ideal, prăjitura se servește de abia a doua zi după ce blaturile au mai absorbit din umiditatea cremei.

 


 













IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page