Pulpă de porc la oală
Mamaie-style cum îmi mai place să îi zic eu. De ce mamaie-style? Pentru că este un fel de mâncare care mă duce instant cu gândul la copilărie.
Comfort food românesc. O mâncare simplă, dar gustoasă. Și având în vedere câtă carne folosim, și foarte rapidă. Genul de mâncare pe care poți să o faci și te ține câteva zile. O zi mănânci cu piure, în altă zi cu paste. Merge și cu mămăligă. Cu salată proaspătă sau cu murături. Cum îi place fiecăruia.
Acum, după tehnicile de gătire din ziua de azi... carnea este cu siguranță over-cooked. Dar să nu uităm că nu e un preparat de Chef’s Table, ci este un preparat mai tradițional. Iar mamelor noastre chiar le plăcea să fiarbă bine, bine și carnea dar și legumele. Chiar dacă personal prefer carnea ceva mai crudă (în mod special cea de vită), atunci când vine vorba de această mâncare... o pregătesc la fel ca mama. Over-cooked și cu mult sos 😊
Sper să vă placă si vouă. Chiar se face super rapid.

INGREDIENTE
- aprox 1kg de pulpă de porc
- 2-3 cepe medii
- 1 ardei
- cimbru (proaspăt sau uscat)
- aprox 200 ml de bulion (suc de roșii, conservă cu roșii decojite)
- sare & piper
- aprox 150 ml de apă caldă

PREPARARE
1) Carnea trebuie să fie la temperatura camerei, după posibilități o scoatem din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte.
2) Tăiem pulpa de porc în evantai/acordeon: mai exact porționăm feliile, dar nu apăsăm cuțitul complet până jos, că pulpă să țină încă împreună toate feliile de carne. Sare și piper pe toată părțile.
3) Pregătim legumele: curățăm ceapa, o tăiem felii. Curățăm usturoiul și îl tăiem mărunt. Spălăm bine ardeiul și îl tocăm.
4) Încingem ulei de floarea soarelui într-o oală încăpătoare și adăugăm carnea. Cu un clește pentru carne (dacă nu avem, folosim o furculiță), întoarcem carnea aprox 2 min pe toate părțile, ca să se rumenească bine. La sfârșit adăugăm o cană de apă caldă.
5) Adăugăm și ceapa feliate, usturoi cât îi place fiecăruia. Ardei și cimbru și acoperim cu o farfurie. Lăsăm la fiert aprox 20 de min la foc mic.
6) După 20 de minute adăugăm și aprox 200ml de bulion. Din când în când mai strângem sosul cu o lingură și adăugăm peste carne.
7) Lăsăm la fiert încă 10-15 min. Sau până când carnea e făcută bine. O testăm cu un cuțit ca să vedem dacă este bine pătrunsă.
NOTĂ
- nu am dat intenționat cantitatea pentru usturoi pentru că atunci când vine vorba de usturoi, fiecare ș-așa face cum vrea. Unii nu îl suport (whyyyyyyyy???) iar pentru alții nu este niciodata destul :) Deasemenea, noi folosim usturoi românesc din grădină care este mult mai mic decât cel din comerț sau din China. 1 căpățână de usturoi românesc ar fi echivalentul a aprox 2-3 căței de usturoi de la supermarket (dacă vorbim în termeni cantitativi). Dacă vorbim de gust, e fix invers. Ar trebui să puneți mult mai mult usturoi de import ca să atingeți aroma celui autohton. Nu mai înțelegeți nimic? Fix din acest motiv nu dau cantitățile pentru usturoi. Fiecare se descurcă cum poate ;)
- am folosit o cană de apă mai mică, gen din aceea primită de pomană. Nu o cană de la Starbucks de 400 ml :p
- deobicei avem în congelator ardei tocat din grădină. Iarna scoatem un pachețel și îl folosim la mâncărurile cu mult bulion/sos de roșii. Ardeiul din grădină este mult mai gustos în comparație cu cel care se găsește iarna la supermarket. Puteți înlocui și cu 1-2 linguri de zarzavat.
- recomand o ceapă mai dulce, gen echalotte. Sau cepe mai mici, soi românesc. Ceapa aceea mare și albă de gătit este deobicei mult prea iute și puternică la gust pentru o astefel de mâncărică. Dacă nu aveți altceva, ajunge și 1/2 dintr-o ceapă mare.
- puteți completa și cu 100ml de vin alb, why not. Carnea va fi mult mai fragedă.