top of page

Smochine caramelizate în oțet balsamic

O rețetă care mi s-a părut mai specială, dar în același timp ușoară. Am descoperit-o la Gordon, dar nu mai țin minte pe care canal (TV, insta, youtube, blog - Dumnezeu cu mila căci în ziua de azi că sunt prea multe).


Se caramelizează zahărul cu niște unt și oțet balsamic, se adaugă la smochine și se dau 10 minute la cuptor. Basically. Se servesc cu niște brânză dulce, ricotta, înghețată, sos de vanilie. Ce vă place vouă. O rețetă tocmai bună de stat acasă pe vreme ploioasă, cu un pahar de vin roșu și Netflix.

 

INGREDIENTE

- aprox 10 smochine mai ferme

- câteva crenguțe de rozmarin

- 50g de zahăr

- 50g de unt

- 50ml de apă

- 2-4 linguri de zahăr pudră

- 2 linguri de oțet balsamic

- coajă rasă de la 1/2 lămâie BIO


Opțional:

- brânză dulce sau ricotta

- cremă de mascarpone

- înghețată sau sos de vanilie

- frișcă proaspătă

 

PREPARARE


1) Spălăm bine smochinele. Înlăturăm frunzele de pe crenguțele de rozmarin. Folosim doar tija.


2) Înfingem crenguțele de rozmarin în vârful smochinelor. Așa Vlad-Țepeș style. Vor da o aromă foarte subtilă. Adăugăm zahărul pudră. Le stropim cu un pic de oțet balsamic.


3) Într-o tigaie topim la foc mic untul cu zahărul. Adăugăm oțetul și stingem cu apă. Lăsăm să dea 1-2 clocote după care adăugăm și smochinele. Le lăsăm aprox 3-5 minute la foc mic să absoarbă lichidul dulce din tigaie.


4) Așezăm smochinele într-un vas care rezistă la cuptor, vărsăm și restul de lichid care a rămas în tigaie și le dăm aprox 10 min la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.


5) Servim cu ceva cremos și alb (ca să contrasteze cu smochinele). Eu am amestecat aprox 150g de brânză dulce cu 1-2 linguri de mascarpone (ar merge și niște iaurt grecesc). Decorăm cu un pic de coajă rasă de lămâie sau portocală.

 

NOTĂ


- Majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.- Eu încerc să folosesc ingrediente locale atunci când există alternative și prefer brânza dulce. Puteți folosi la fel de bine și ricotta. Gustul meu e gustul meu, gustul vostru e gustul vostru :) și asta e ok. Până și romanii era de părere că De gustibus non est disputandum. Adică de gusturi nu se discută. Dar de fapt pe Insta se discută la greu.... dar hai să nu dăm cu hate doar pentru că cineva are alte gusturi ;) - Pentru această rețetă recomand smochine roșii. Eu în grădină am doar verzi. Dacă folosiți smochine roșii, veți avea o culoare mult mai intensă și mai atractivă din punct de vedere vizual care se va combina mai frumos cu oțetul balsamic. Doar din punct de vedere vizual. Gustul va rămâne la fel. - Nu vă place oțetul balsamic sau nu aveți în casă? Merge și fără. Vor fi caramelizate în mod tradițional (adică unt + zahăr).

 


 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page