top of page

Smochine cu cremă de mascarpone

Probabil cea mai simplă rețetă cu smochine. Se dau smochinele la cuptor și se servesc cu o cremă de mascarpone. THE END.

 

INGREDIENTE PT 4 PERSOANE

- aprox 15 smochine mai ferme

- aprox 200g de mascarpone

- 1-2 lingurițe de miere

- 2 linguri de amaretto, whisky, rom, cognac etc

- 1 linguriță de extract de vanilie

- biscuiți (digestivi sau nu), shortbread, pișcoturi de tiramisu, pișcoturi de cofetărie etc etc sfărâmate

- coaja de la 1/2 de lămâie sau portocală BIO

 

PREPARARE

1) Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.


2) Se amestecă mascarpone cu miere și un pic de rom (cu un tel, o linguriță, mixer - ce aveți la îndemână).


3) Se spală smochinele, se usucă și la vârf se încrestează ușor un X. Nu trebuie să fie foarte adânc, ele ș-așa se vor lăsa atunci când se înmoaie în cuptor.


3) Se așează smochinele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Acum, puteți umple smochinele cu crema de mascarpone și să le dați așa la cuptor (V1). Sau dați smochinele simple la cuptor. După care le umpleți cu crema de mascarpone înainte de servire (V2).


V1: La prima variantă va fi și crema călduță. Dar riscați să se topească și să se piardă în tavă - vezi poza de mai jos. Vă zic pentru că am încercat ș-așa, ș-așa.


V2: La a doua variantă aveți un contrast cald-rece (smochine calde, cremă rece). Cei cu probleme dentare nu prea apreciază acest contrast :p Dar riscurile sunt mai mici și rezultatul final mai estetic.


4) Se servesc calde și se decorează cu nucă, migdale sau fistic tocat sau măcinat, firmituri de biscuiți, shortbread sau pișcoturi, un pic de coajă rasă de lămâie sau portocală bio... fiecare cum ii place.

 

NOTĂ


- Majoritatea citricelor sunt tratate cu imazalil (cel puțin...) și sunt ceruite așa că coaja nu se recomandă consumului uman. O alternativă sunt citricele BIO (și acestea pot fi tratate, dar nu după ce au fost culese). Recomand să le spălați și pe cele BIO foarte bine cu apă înainte de a le folosi.- Mierea poate să fie și zaharisită, nu trebuie să fie neapărat lichidă. Se va topi atunci când este amestecată cu mascarpone folosind un tel. În mod special dacă adăugați și un pic de alcool.

 


 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page