top of page

Somon marinat cu sfeclă, hrean și gin

Gravlax/Gravadlax - o rețetă de origine nordică, foarte foarte simplă a cărui scop inițial era pur și simplu de a conserva mâncarea pe vremuri când nu exista frigider.


Eu am mers pe varianta cu sfeclă pentru această culoare de roz intens. Pur și simplu este foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic. Dar există și rețete de marinat fără sfeclă dar cu un gust mai intens.


Pașii sunt simpli, facem o pastă din ingrediente și acoperim somonul cu ea după care îl lăsăm la marinat 2-3 zile. Asta e tot. Ca rezultatul final să fie reușit trebuie însă să cumpărăm file de somon de calitate. Refrigerat, NU decongelat!

 

INGREDIENTE

- 300g de somon file (proaspăt sau refrigerat)

- 100g de zahăr

- 100g de sare de mare

- 250g de sfeclă

- 1 hrean mediu

- 1 legătură de mărar (aprox 40-50 de grame)

- 4-5 boabe de piper

- 50 ml de vodkă sau gin




 

PREPARARE


1) Spălăm sfecla și hreanul și le curățăm de coajă. Spălăm mărarul și îl tocăm mărunt. Atenție, sfecla pătează așa că purtați mânuși de plastic pentru a evita mâini rozalii :p


2) Facem o pastă din toate ingredientele date la blender (în afară de somon). Alternativ, dacă nu avem blender, dăm sfecla crudă și hreanul pe răzătoare și amestecăm bine bine cu restul ingredientelor.


3) Spălăm somonul, îl ștergem bine și îi scoatem puținele oase pe care le are cu o pensetă de bucătărie sau cu lama cuțitului.


4) Pregătim vasul în care vom ține peștele la marinat. Eu am folosit o bucată mică de pește și mi-a încăput într-un vas yena. Dacă folosiți o bucată mai mare de file, puteți așeza peștele în tava de la cuptor de exemplu. O tapetăm cu folie de plastic, turnăm marinada de sfeclă & co și așezăm peștele cu pielea în sus. Eu am procedat așa pentru că am avut mai puțină marinadă la dispoziție. Dacă doriți ca feliile de somon să fie roz pe toate marginile la final, faceți mai multă marinadă. Turnați mai întâi marinada, așezați somonul cu pielea jos și îl acoperiți complet în marinadă.


5) Acoperiți peștele cu o folie de plastic (ideea este să intre cât mai puțin aer posibil). După care așezați o mică tavă sau tocător și ceva greu pe ea (cutii de bere, de suc de roșii etc).


6) Lăsați la frigider pentru 48-72 de ore.


7) Scoateți vasul din frigider, spălați bine peștele, îl ștergeți cu hârtie și e deja gata pentru a fi servit!

 

NOTĂ - Se combină foarte frumos cu un sos suedez de muștar și miere. Dar și cu capere și lămâie. În țările nordice se servește cu pâine de secară și unt.


- Există și alte opțiuni de marinadă:

1) cu sfeclă, mărar, boabe de piper și coriandru, coajă rasă de la o lămâie bio + zahăr, sare și vodcă/gin

2) cu mărar, boabe de fenicul și de piper + zahăr, sare și vodcă/gin

3) cu coajă rasă de portocală bio, coajă rasă de lămâie bio, coajă rasă de lime bio, 4 steluțe de anason și boabe de coriandru + + zahăr, sare și vodcă/gin


etc etc etc. Întotdeauna puteți adăuga sfeclă pentru culoare. Nu va afecta gustul ;)

 
 




IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page