Rasol de vită la tigaie
O cină rapidă și sănătoasă. Mai simplu decât atât nici că se poate... Rasol alb de vită este denumirea pe care o veți întâlni mai des în măcelăriile românești care tranșează carnea după stilul autohton, nu cel vestic. Puteți desigur să folosiți și o bucată de steak american sau poate un TBone de Black Angus crescut în Romania ;). Rețeta pentru salata de crudități o găsiți aici.
INGREDIENTE PT 2 PERSOANE CARNE
- 2 bucăți de rasol alb de vită (preferabil producție autohtonă)
- aprox 50g de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare și piper
- rozmarin sau cimbru proaspăt (nu am avut în casă în acel moment)
- usturoi
SALATĂ
- 1/2 varză
- 1 morcov
- 1 măr
- 1 ridiche neagră
- sucul de la 1/2 de lămâie + 3 linguri de ulei de măsline
sau
- sucul de la 1/2 de lime + 3 linguri de sos de soja și susan negru pentru decor
PREPARARE
CARNE
1) Carnea se scoate cu cel puțin jumătate de oră înainte de preparare din frigider, ea trebuie să fie la temperatura camerei.
2) Se asesonează cu sare și piper pe ambele părți și se masează ușor.
3) Punem tigaia pe foc și adăugăm ulei de măsline. Când acesta este încins bine, adăugăm și carnea. La 1 minut după ce am adăugat carne, dăm focul un pic mai încet și adăugăm și untul, usturoiul curățat de coajă și zdrobit cu lama cuțitului + rozmarinul sau cimbrul proaspăt. Procedăm așa că să evităm arderea prea rapidă a usturoiului. El trebuie să rămână la stadiul de culoare aurie, nu să devină negricos sau închis la culoare.
4) Timpul de prăjire depinde și de grosimea bucații de carne. În cazul meu, steakul a avut o grosime de aprox de 1-1.5cm.
- Pentru un rasol RARE: lăsăm doar 2 minute pe fiecare parte.
- Pentru un rasol MEDIUM RARE: lăsăm 3 minute pe fiecare parte.
- Pentru un rasol WELL DONE: lăsăm 5 minute pe fiecare parte.
5) Înainte de servire, mai lăsăm carnea să se odihnească aprox 10 minute, ca să se distribuie așa cum trebuie aroma în toată bucata de carne.
NOTĂ
- Piperul proaspăt măcinat va avea o aromă mult mai intensă decât un piper care stă în sticluță de câteva luni bune.
- Atunci când întoarcem carnea, folosim un clește și NU o furculiță! Nu vrem să perforăm carnea ca să iasă toate sucurile delicioase din ea.
- Atunci când carnea stă la odihnit, în mod ideal ar trebui așezată pe un grill ca să circule aerul pe sub ea. Eu am folosit un tocător. Sunt perfecționistă, dar are și perfecționismul meu o limită.
- Părerile sunt împărțite cu privire la timpul de odihnă a cărnii după prăjire. Unii chefi jură pe sfintele 10 minute. Alții sunt de părere că perioadă de odihnă trebuie să ia jumătate din timpul de preparare. De ex: dacă în total am prăjit 6 minute, 3 minute lăsăm la răcit.
1) Se dau pe răzătoare jumătate de varză, 1 măr, 1 morcov, 1 ridiche neagră.
2) Se amestecă cu sucul de la o jumătate de lămâie și 3 linguri de ulei de măsline.
Opțional: Puteți folosi sucul de la jumătate de lime și 3 linguri de sos de soja + susan negru pentru un vibe mai asiatic.