Sufleu de brânză cu leurdă
Sufleul de brânză este un preparat minunat. Considerat pe nedrept de unii dificil. De fapt e o rețetă relativ ușoară la cât e de spectaculoasă. Numai că este un preparat care trebuie consumat imediat, cald. La gust e foarte bun și rece, numai că se dezumflă foarte rapid. Și toată puterea lui de atracție constă în pufoșenia vizuală oferită.
Sufleul de brânză (cheese souffle) este mai cunoscut în varianta dulce. Eu vă recomand și varianta sărată, with a twist. Cu niște leurdă proaspătă și aromată: Bärlauch-Käse-Souffle cum îl numesc elvețienii. Căci de la ei vine inspirația ;)

INGREDIENTE PT 6 PORȚII
- 50g de leurdă (aprox 1 legătură)
- 150g de cașcaval (rețeta originală este cu Gruyere. Eu am folosit un mix de Horezu și Dahlia)
- 200ml de lapte la temperatura camerei
- 40g de făină cernută
- 4 ouă
- aprox 80g de unt
- sare & piper
- opțional: 1/2 de linguriță de nucșoară măcinată
PREPARARE
1) Spălăm bine leurda. Ea mai conține uneori impurități (gen frunze uscate din pădure). Înlăturăm bulbii de flori și tulpina mai albă.
2) Separăm albușurile de gălbenușuri.
3) Într-un blender, facem un "smoothie" din lapte cu leurdă.
4) Dăm cașcavalul pe răzătoare.
5) Ungem formele cu unt.
6) Adăugăm restul de unt într-o tigaie încinsă, dar focul dat foarte mic. O dată ce s-a topit untul adăugăm și făina, puțin câte puțin, amestecând rapid cu telul, încontinuu. E de fapt un rântaș așa cum îl făceau bunicile noastre.
7) Adăugăm și amestecul de lapte cu leurdă, tot încet, tot amestecând încontinuu până se incorporează tot lichidul.
8) Amestecăm în continuare și adăugăm gălbenușurile unul câte unul.
9) Încetul cu încetul incorporăm și cașcavalul ras, amestecând încontinuu până se incorporează totul cașcavalul.
10) Adăugam sare & piper și nucșoară.
11) Transferăm compoziția într-un castron încăpător.
12) Într-un castron separat batem bine, bine albușurile. Și cu o spatulă, incorporăm albușurile bătute în compoziția de leurdă, lingură cu lingură, amestecând de sus în jos. Sufleul nu conține nici un factor de creștere în afară de albușurile bătute. Deci nu vreți să vă grăbiți și să pierdeți bulele de aer ;)
13) Umplem 3/4 din forme cu aluat (folosind o lingură sau un mic polonic). Și dăm la cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru aprox 20 min. Din păcate va cam trebui să le urmăriți. Dacă cumva se umflă frumos peste formă înainte de 20 de minute - e semn că trebuie să le scoateți și să le serviți rapid.
NOTĂ
- eu am folosit 6 forme mici. Dacă folosițo o formă mare pentru tot aluatul, atunci timpul de coacere este diferit și s-ar putea să meargă înspre 40 de minute. La fel, îl urmăriți și e gata când s-a umflat peste formă.