top of page

Supă cremă de leurdă

Gustul primăverii într-un castronel :) Împreună cu urzicile, leurda e prima verdeață care apare primăvara pe piața. În mod natural. Nu număr salata și ceapa verde de la solar. Nu am crescut cu leurdă. Am descoperit-o foarte târziu ca ingredient, cam pe la 30 de ani. Dar și când am descoperit-o.... am rămas hooked for life. Dacă vă place ustoroiul, atunci vă va plăcea și leurda. Dacă nu... atunci probabil că nu :D


Ce este leurdă? Este un văr mai îndepărtat al usturoiului care crește la pădure. Se mănâncă doar primăvara, imediat după ce a răsărit. Dar nu mâncăm bulbii, ci doar frunzele. Dacă vă faceți curaj și ronțăiți un pic de frunză de leurdă crudă, veți observa că are un gust de usturoi foarte subtil. Leurdă are și florescență, face niște flori mici și albe și foarte gingașe. Dar floarea este și un semn că intensitatea gustului de usturoi din frunze începe să scadă. La fel ca la busuioc. O dată ce face floare, frunzele nu mai au același gust. De aceea trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați o legătură de leurdă din piață, să nu fie cu flori.


Cum se prepară?

- o puteți servi raw, tocată mai mărunt în combinație cu alte frunze de salate

- supă cremă

- pesto , în combinație cu niște paste

- humus

- este genială în combinație cu pui (evident, pentru că are gust de usturoi)

- dar și cu pește (din același motiv). Am dat o dată un calcan la cuptor cu un mujdei de leurdă peste... a fost DIVIN!

- am făcut și un sufleu de brânză cu leurdă foarte delicat. Ceva pentru gusturile fine

- o puteți da la blender și incorpora în omletă

- se menține foarte bine și la congelator. Tot așa, dat la blender după care o depozitați într-un suport pentru cuburi de gheață. Și când aveți nevoie, scoateți un cub de leurdă.

Dar acum vom face o supă cremă, așa că hai să începem!

 

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII

- 2 legături de leurdă (aprox 150g)

- 3-4 cartofi medii

- 1 fir de praz

- 1 țelină mică

- 2-3 cepe mici

- 600ml de apă

- sare & piper


Opțional: smântână pt decor, sâmburi de dovleac, de pin, crispy bacon, crutoane de casă...



 

PREPARARE


1) Spălăm bine toate ingredientele. Curățăm ceapa, cartofii, țelina, prazul de coajă. Tăiem ceapa mărunt. Tăiem prazul rondele. Tăiem cartofii și țelina în bucăți mai mici. Luăm leurda la mână, aruncăm impuritățile (frunze uscate de pădure etc), tăiem cozile și o tocăm în bucăți mai mari.


2) Călim ceapa în ulei, putem adăuga un pic de apă. O călim până începe să strălucească și să se înmoie. Adăugăm și prazul.


3) Urmează cartofii pe care îi călim un pic în ulei. După care adăugăm apa. Sare și piper. Și țelina. Lăsăm să fiarbă cartofii aprox 15 minute. Sau până când sunt fierți bine (intră furculița în ei)


4) La sfârșit adăugăm și leurda tocată. Va fierbe foarte repede, aprox 3-5 minute. 5) Dăm la o parte de pe foc și lăsăm să se răcească. Opțional: puteți scoate prazul și țelina. 6) Dăm supa la blender până devine cremoasă.


NOTĂ - Cartofii dau o textură cremoasă. Dacă doriți o supă cremă mai densă, adăugați mai mulți cartofi. Dacă vreți o supă mai lichidă, ajunge un cartof care să lege toate ingredientele împreună.

- De ce praz și țelină? Sunt niște legume dulci, care echilibrează gustul de usturoi al leurdei. Dacă doriți gust intens de usturoi, atunci le înlăturați după fierbere. Dacă doriți o supă mai echilibrată, îndepărtați doar țelina și lăsați prazul. Dacă doriți o supă mai dulce, dați la blender și cu țelină și cu praz.

 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page