top of page

Supă-cremă de smochine și vin fiert

O rețetă cu smochine ceva mai altfel. Mie îm place să mă gândesc la această rețetă ca la un desert pe mood bacovian, potrivit vremii de afară.


BACOVIA, George (pseud. lui George Vasiliu ) (1881-1957, n. Bacău), poet român. Lirică simbolistă, exprimind sentimentul solitudinii, monotonia vieții, obsesia morții, nevroze și atitudini halucinante... etc etc . Sursă: DEX .


Hm, deci dacă Bacovia ar fi trăit în vremurile noastre, cu siguranță i-ar fi plăcut acest desert care sintetizează perfect toamna marcată de pandemie.


Pentru această rețetă recomand smochine roșii. Eu în grădină am doar verzi iar rezultatul final este o cremă de culoare maronie. Dacă folosiți smochine roșii, veți avea o culoare roșie mult mai intensă și mai atractivă din punct de vedere vizual. Gustul va rămâne la fel. Serviți crema în niște pahare de cristal cu picior, decorați cu frișcă și pișcoturi - et voila! un desert destul de sexy chiar și pe vreme deprimantă.

 

INGREDIENTE PT 4 PERSOANE

- aprox 500g de smochine

- aprox 500ml de vin roșu

- 50g de zahăr + 2-3 linguri

- 1 bețișor de scorțișoară

- 2 lingurițe de extract sau 1 păstaie de vanilie

- 30g de unt

- frișcă pentru decor

- biscuiți pentru decor

- vârf de sare Opțional: alte mirodenii care vă plac vouă. Steluțe de anason, nucșoară, ghimbir măcinat, cardamom etc etc

 

PREPARARE


1) Spălăm și tăiem smochinele.


2) Într-o tigaie dăm la foc mic untul și zahărul iar după ce se omogenizează, călim și smochine până când încep să se descompună. Dăm la o parte de pe foc și lăsăm să se răcească un pic.


3) Într-o oală încalzim cam 3/4 dintr-o sticlă de vin roșu cu 1-2 batoane de scorțișoară, vanilia, anasonul și 2-3 linguri de zahăr (ca la vin fiert). Dăm la o parte și lăsăm să se răcească un pic.


4) Scoatem mirodeniile din vin și adăugăm smochinele (ambele compoziții să fie ușor răcite). Dăm totul la blender et voila. C'est fini.


5) Nefiind un desert super estetic din prima, ne chinuim un pic să îl servim cât mai frumos. Turnăm compoziția în pahare cu picior, decorăm cu frișcă și langue de chats sau pișcoturi.

 

NOTĂ


- Nu folosiți nici chiar cel mai ieftin vin de la raft. Chiar dacă nu îl beți și îl adăugați la mâncare... you still are what you eat ;)

 


 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page