Supă de somon
Prima oară când am gustat această supă a fost în Helsinki, acum mulți ani. Ce să vă zic, a fost dragoste la prima degustare. Bucăți cărnoase de somon, smântână, cartofi și mult mărar - what`s there not to love?! Mă rog, mai sunt și cei care nu suportă mărarul. Vor fi dezamăgiți în țările nordice, deoarece acolo somonul se consumă cu mărar!
Dar să revenim înapoi la supa noastră. În primul rând trebuie menționat că nu este o ciorbă. Ceea ce definește o ciorbă este procesul de acreală (fie că este cu borș, zeamă de corcodușe sau acritură de castraveții murați). Ei, această supă nu este acrită, așa că poate unora dintre voi li se va părea mai dulce. Sau vă va lipsi acreala. Poți să scoți românul din Romania, dar nu îl vei vindeca niciodată de dragostea lui pentru o ciorbă sănătoasă :D Nu-i nimic, se poate adăuga zeamă de lămâie sau niște oțet în farfurie. Nu se procedează așa în Finlanda... dar important e să serviți cu drag supa. La origine este o supă foarte rustică. Mâncarea rapidă a pescarului. Fierbi niște oase de somon, călești ceapă, adăugi cartofi și carnea de somon și cam asta e. Ține de foame. În zilele noastre rețeta s-a mai rafinat un pic cu niște morcov, praz, foi de dafin... dar să nu uităm că pe vremurile dinaintea globalizării nu orice pescar finlandez avea acces la mirodenii mediteraneene gen foi de dafin. Și nici prazul nu e tocmai tipic finlandez. Eu am mers pe varianta fără praz deoarece supa este deja destul de dulce pentru gustul nostru românesc. Dar fiecare face cum îi place :)
Ingredientul secret sunt oasele de somon. Care nu se găsesc tocmai la tot pasul la noi în țară. Am tot primit informații că s-ar vinde și la raionul de pește din supermarketuri. Personal nu am avut niciodată norocul să dau peste așa o comoară. În București am mai auzit că se mai găsește la raionul de pește din Piața Domenii. Eu am avut noroc cu Chef Iulian Constantin de la Zen Sushi București care mi-a făcut cadou 2 capete de somon. Foarte romantic, n'est pas ?! :D Au fost primite cu foarte mare entuziasm de către toată familia. Și dacă cumva, printr-o șansă neașteptată dați și voi peste niște oase sau capete de somon.... atunci vă recomand această supă finlandeză. Lohikeitto pe numele ei.

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII
Pt fishstock:
- 2 capete de somon (dacă aveți și oasele, cu atât mai bine)
- 1 țelină mică, 1 ardei, 2 morcovi medii, 1 ceapă, 1 păstârnac
- aprox 2.5l de apă
- sare & piper
- foi de dafin
- 1/2 kg de cartofi
- 1 morcov mare
- 2-3 cepe mici (sau 1 mare chinezească)
- 200-300g de file de somon
- 1 legătură de mărar
- 1 fir de praz (opțional)
- aprox 200ml de smântână grasă
PREPARARE
1) În primul rând vom face un fishstock/bulion/zeamă (cum vreți să îi ziceți) de pește din capetele de somon și niște legume. Curățăm ceapa, țelina, păstârnacul.
2) Spălăm foarte bine capetele de pește. Le scoate bronhiile și le tăiem aripioarele.
3) Într-o oală mai încăpătoare, adăugăm apă și legumele și le dăm la fiert. Peștele fierbe mai rapid decât legumele, așa că vom adăuga capetele de pește cam la 10-15 minute de când a început să fiarbă apa cu legume. Putem adăuga și o frunză de dafin. Dacă cumva se ridică spumă de la carnea pește, o înlăturăm (cu o lingură sau o sită). Spuma dă un gust ușor amar și mai și întunecă supa. Noi vrem o supă clară, nu-i așa ;)
4) O dată fierte legumele și capetele de somon, le strecurăm printr-o sită și păstrăm zeama.
5) În capetele de pește se mai găsesc porțiuni de carne, așa că le scoatem și le vom refolosi. Nu cred că se procedează așa în Finlanda. Dar ei au la dispoziție tot peștele. Eu mă zgârcesc la fiecare bucățică de carne de somon.
6) Tăiem ceapa și morcovul mărunt. Opțional: tăiem prazul rondele. Pregătim cartofii: îi spălăm, îi curățăm și îi tăiem cubulețe. Spălăm și fileul de somon, îl curățăm de solzi și tăiem cubulețe.
7) Călim ceapa în ulei (în bucătăria nordică cred că se folosește mai degrabă unt), putem adăuga un pic de apă. O călim până începe să strălucească și să se înmoaie. Opțional: adăugam prazul. Adăugăm și morcovul tăiat mărunt.
8) Adăugam cartofii pe care îi călim și pe ei un pic în ulei. După care adăugăm fishstockul. Sare și piper. Foaie de dafin. Lăsăm să fiarbă cartofii aprox 15 minute.
9) La sfârșit adăugăm și carnea de somon, veți observa că se fierbe foarte rapid. 10) Odată fiartă și carnea de somon, adăugm smântâna și mărarul proaspăt tocat. Asta a fost tot.
NOTĂ - Putem servi cu zeamă de lămâie sau un pic de oțet.
- Finlandezii servesc cu pâine de secară unsă cu unt.