T-Bone Steak
O cină rapidă și sănătoasă. Mai simplu decât atât nici că se poate... Carnea de vită este bogată în vitamine (conține creatină, carnitină, alanină, potasiu și proteine importante, fier, zinc și magneziu, vitamina B6 și B12) și mai e săracă și în calori! Deci este întotdeauna o variantă bună pentru cei care sunt la regim (și nu numai). Singurul dezavantaj este că în comparație cu alte cărnuri, este și ceva mai scumpă.
Personal încerc întotdeauna să cumpăr carne locală. Sunt deja destui producători autohtoni care s-au axat pe acest tip de carne, cresc bovinele care dau cea mai bună carne pentru acest tip de steak (Black Angus, Aubrac, Belgian Blue, Highland, Gallowy si Hungarian Grey etc) și au preluat și stilul vestic de a tranșa carnea. Adică aveți de unde alege! Această bucată am cumpărtat-o de la măcelăria LA MIRCEA MĂCELARUL din zona Banu Manta, sectoru 1 deoarece știu că ei colaborează cu producărtori locali. Și nu am fost dezamăgită!
T-Bone steak se poate găti și la cuptor, eu de data aceasta am mers pe varianta mai rapidă și l-am pregătit în tigaie. Cea mai indicată tigaie este una din fontă (pe care o puteți pune și la cuptor dacă veți dori acest lucru).
Puteți servi cu cartfi sau de ce nu, într-o combinație mai specială cu noodles de orez ;)

INGREDIENTE
- 1 bucată de T-bone steak
- aprox 50g de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare și piper
- rozmarin sau cimbru proaspăt
- usturoi (opțional)
PREPARARE
1) Carnea trebuie întotdeauna să fie la temperatura camerei (adică o scoatem cu cel puțin jumătate de oră din frigider).
2) Ștergem carnea cu un prosop de hârtie pe ambele părți. Adăugăm sare & piper pe ambele părți. Masăm pe ambele părți.
3) Punem tigaia pe foc, adăugăm uleiul. De ce ulei? Previne arderea untului în tigaie. Dacă aveți mai multă experiență, puteți renunța complet la ulei.
4) Așezăm carnea în tigaie iar după 1 minut adăugăm și untul împreună cu ierburile aromatice (rozmarin, cimbru...) și usturoiul zdrobit cu lama cuțitului. De ce procedăm așa? Încercăm să evită, arderea prea rapidă a untului.
5) Pentru medium rare lăsăm carnea încă 2 minute (adică 3 minute în total). După care o întoarcem pe partea cealaltă, folosind un clește și NU o furculiță.
6) Cu o lingură putem strânge grăsimea din tigaie pentru a acoperi bucata de carne din când în când cu ea.
7) Dacă aveți un termometru pentru bucătărie - la aprox 50 de grade, bucata de carne va atinge nivelul de medium rare, ca în poza de mai sus. Dacă nu, mai numărați încă 3 minute și pe a doua parte.
7) Luăm carnea de pe foc și o lăsăm să stea aproximativ 10 minute. Acest pas este foarte important și necesar. Așa se vor distribui în mod egal toate fluidele în bucata de carne.
7) Cu un cuțit ușor înclinat, tăiem fâșii de-a lungul osului.
NOTĂ
- Piperul proaspăt măcinat va avea o aromă mult mai intensă decât un piper care stă în sticluță de câteva luni bune.
- Atunci când întoarcem carnea, folosim un clește și NU o furculiță! Nu vrem să perforăm carnea ca să iasă toate sucurile delicioase din ea.
- Atunci când carnea stă la odihnit, în mod ideal ar trebui așezată pe un grill ca să circule aerul pe sub ea. Eu am folosit un tocător. Sunt perfecționistă, dar are și perfecționismul meu o limită.
- Părerile sunt împărțite cu privire la timpul de odihnă a cărnii după prăjire. Unii chefi jură pe sfintele 10 minute. Alții sunt de părere că perioadă de odihnă trebuie să ia jumătate din timpul de preparare. De ex: dacă în total am prăjit 6 minute, 3 minute lăsăm la răcit.
-Timpul de preparare depinde și de grosimea bucații de carne. În cazul meu, steakul a avut o grosime de de aprox 1.5cm.
- Pentru un steak RARE: lăsăm doar 2 minute pe fiecare parte.
- Pentru un steak MEDIUM RARE: lăsăm 3 minute pe fiecare parte.
- Pentru un steak WELL DONE: lăsăm 5 minute pe fiecare parte.